Glas Javnosti

ŠUMADIJSKI svetionik PROPADA: Ostaju samo RUŠEVINE!

Društvo
Autor:

U selu Gorovič nadomak Topole nalazi se jedna od najvećih i najstarijih svetinja u centralnoj Šumadiji, koja je danas zarasla u korov i propada naočigled svih.

Ostaci crkve posvećene Probraženju Hristovom nalaze se na seoskom groblju u selu Gorovič kod Topole. O njoj nema nikakvih značajnijih podataka u istorijskim izvorima, što u velikoj meri otežava datovanje. Po narodnom predanju, crkvu je podigao despot Stefan Lazarević uoči polaska na Niopoljsku bitku 1396. godine. Crkva je zidana od lomlnjenog i pritesanog kamena, a unutrašnji zidovi bili su omalterisano i živopisani, ali je od tih živopisa ostao tek po koji fragment.

Crkva je nastala, prema predanjima,  još u doba Rimljana i tokom svog postojanja, bila je duhovni svetionik ovog kraja.

Na temeljima porušene crkve iz rimskog doba despot Stefan Lazarević podigao je novu svetinju.

Prema rečima sveštenika - Ovde je odslužena sveta liturgija i vojnici su ovde pričešćeni kada je ovde došao sin kneza Lazara, despot Stefan Lazarević. Prema predanju, on je ovde usnio jedan san i kada je ustao rekao je da ako se živ vrati iz boja, on će sagraditi hram. I tako je bilo. - 

Foto:Youtube/Psc

 
Sa ovog mesta u odlučujuće bitke kretao je i vožd Karađorđe, a ovo mesto bilo je duhovni svetionik Šumadijskog kraja

Karađorđe je u ovom svetom hramu venčan sa svojom suprugom Jelenom.

Od velike bogomolje ostale su samo zidine, a svetinja probada naočigled srpskog naroda.

 
-Ovo je naša najveća svetinja, zavet i obaveza svih. Celog srpskog naroda. Svako treba da učini svoju žrtvu da sprečimo da se ovaj hram ne sruši – kaže sveštenik i dodaje da ostaje nada da će svetinja u srcu šumadije ponovo ugledati svetlost dana.

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR