Glas Javnosti

SULUDI IZAZOVI NA TIK TOKU VELIKA OPASNOST ZA MLADE: Čuvajte svoju decu od PETOPARCA i IZBELJIVAČA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Društvena aplikacija Tik Tok je za kratko vreme postala najpopularnija mreža te vrste u svetu. Video prilozi sa svih strana sveta se redovno tu postavljaju ali nažalost sve je više i takozvanih čelendža, odnosno bizarnih izazova upućenih mladima gde oni rizikuju i svoje živote!

Da li je to alarm za pomoć, kada roditelji i kako mogu da priskoče u pomoć, da bi se izbegao fatalan ishod.

Jedan od stravičnih izazova jeste petoparac izazov koji navodi decu da stavljaju pet dinara ili metalni novčić između utičnice i punjača kako bi izazavali verničenje. Da li je to zaista izazov koji animira mlade, ili nečiji bolestan način da izazove nečije samoubistvo?

Razbijač lobanje“, koji podrazumeva podmetanje nogu osobi koja skače, sa ciljem da se osoba spotakne i padne na glavu. Ovaj eksperiment rezultirao je brojnim potresima mozga, lomljenjem ruku i nogu, a jedan dečak je pao u komu.

Izbeljivač izazov mešanjem izbeljivača, želatina, kreme za brijanje i sredstvo za dezinfekciju ruku i sipanje smese u plastičnu vrećicu“, kaže jedan od korisnika ove aplikacije, uz obećanje da će vam se promeniti boja očiju ako ovo prislonite na oko.

Nakon isprobavanja ovog izazova mnoga deca su prijavila krvarenje iz očiju, opekotine i oslabljen vid. 

Fatalne posledice ovih izazova bi trebalo da probude svest kod roditelja, ali i celog društva da Tik tok jeste zabavna aplikacija ali mora da ima posebne uslove korišćenja, ako ih do sada nije uvela. U krajnjem slučaju i youtube ima svoj kids kanal gde roditelji mogu imati uvid koji sadržaj im dete gleda, pa zašto ne bi i tik tok uveo podkanal koji se zasniva na starosnoj granici, kako bismo izbegli još neki niz bizarnih predloga koji može roditelje skupo koštati,a posebno njihovu decu. 

yt

Pojačati kontrolu i nadzor nad sadržajima koji se koriste na telefonima kod dece samo je jedan od vidova prevencije kako bi se sprečio fatalan ishod i koristile društvene mreže poput Tik tok - a u kreativne i socojalne svrhe

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR