Glas Javnosti

Sud presudio u korist policajca koji je prijavio torturu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vrhovni kasacioni sud presudio je u korist uzbunjivača iz novosadske policije Duška Kovačevića ukinuvši presude Apelacionog i Višeg suda u Novom Sadu koji su odbili da zaštite uzbunjivača od odmazde njegovih šefova.

Inspektor Kovačević je u nemilosti čelnika novosadske policije otkako je pre tri godine došao do video-snimka na kome se vidi kako tadašnji načelnik kriminalističke policije u Novom Sadu više puta šutira osobu lišenu slobode koja bespomoćno leži na podu i o tom krivičnom delu obavestio načelnika Policijske uprave Novog Sada i ministra policije.

Presudom Vrhovnog kasacionog suda naloženo je da nižestepeni sudovi ponovo utvrde da li uzbunjivač i dalje trpi štetne radnje zbog svojih prijava, odnosno da li su te radnje trajnog karaktera, označivši taj deo tužbe kao jedan od ključnih parametara za ishod postupka. Novosadska apelacija i Viši sud odbili su tužbu Duška Kovačevića kao neblagovremenu. Uzbunjivača iz Novog Sada pred sudovima zastupaju advokati Pištaljke.

Uzbunjivač Kovačević, koji kao inspektor radi više od 30 godina, nije do presude Vrhovnog kasacionog suda hteo da upozna javnost sa svojim saznanjima koja se odnose na nezakonitosti u novosadskoj policiji. Kako objašnjava, on je bio i sekretar džudo kluba „Bezbednost“, čiji je osnivač Ministarstvo unutrašnjih poslova, i smešten je u prostorijama novosadske policije. Krajem septembra 2017. godine pregledanjem snimaka sa kamera u džudo sali, u cilju otkrivanja nestanka bokserskih rukavica, naišao je na snimak policijske torture.

Ubrzo je o tome obavestio tadašnjeg načelnika Policijske uprave Novog Sada Milorada Šušnjića i predao mu kopiju tog snimka. Kovačević je, kako je naveo, tada načelniku Šušnjiću prijavio i svoja saznanja da čelnici policije u Novom sadu u kontinuitetu nezakonito angažuju policijske službenike koji postupaju bez kontrole i isključivo po njihovim usmenim naredbama. Osim toga, ukazao je i na to da su isti rukovodioci ucenjivali upravu džudo kluba i nezakonito im tražili novac.

Ovi Kovačevićevi navodi nalaze se u presudi Vrhovnog kasacionog suda. Sud je ocenio da je uzbunjivač iz novosadske policije učinio verovatnim da zbog tih navoda trpi odmazdu, što je suština svakog postupka u kom se razmatraju odredbe Zakona o zaštiti uzbunjivača.

Informacije o kršenju zakona uzbunjivač Kovačević je pisanim putem dostavio ministru policije Nebojši Stefanoviću. Pokrenuo je i postupak unutrašnjeg uzbunjivanja podnošenjem prijave licu ovlašćenom za prijem informacija u MUP-u.
Zakonom o zaštiti uzbunjivača propisano je da je poslodavac dužan da uzbunjivača obavesti o radnjama koje preduzeo u vezi sa prijavom. Advokati Pištaljke koji zastupaju Kovačevića su tako saznali da su navode uzbunjivača proveravali službenici unutrašnje kontrole MUP-a. Oni, međutim, nisu utvrdili da je bilo šta iz prijave uzbunjivača tačno. Tadašnji prvi čovek novosadske policije Milorad Šušnjić negirao je da mu je snimak dostavljen. Kako stoji u izveštaju o preduzetim radnjama po prijavi Duška Kovačevića, MUP je i ranije proveravao ovaj slučaj i eventualnu odgovornost za prebijanje uhapšene osobe pošto je list „Kurir“ tada preneo priču advokata prebijenog lica. Ishod istrage bio je isti.

Pošto niko do sada nije odgovarao za ovaj slučaj policijske brutalnosti, inspektor Kovačević je sa advokatima Pištaljke video-snimak koji dokazuje njegove navode nedavno dostavio i Višem tužilaštvu u Novom Sadu. To tužilaštvo je uzelo i izjavu od uzbunjivača i treba da odluči da li će po službenoj dužnosti pokrenuti krivični postupak.

Odmah pošto je uzbunjivač Kovačević usmeno otkrio informacije o nezakonitostima tadašnjem načelniku policijske uprave Novog Sada Šušnjiću, počeo je da trpi ozbiljne posledice. Prebačen je u drugu kancelariju sa lošim uslovima za boravak u njoj, a onda i za rad. Kancelariju ne sme da napusti bez odobrenja, a kolege i šefovi ga ignorišu. Posle višedecenijskog rada na operativnim poslovima koje je obavljao kao odlikovani inspektor, degradiran je da obavlja administrativne poslove i da se javlja na telefon. Prestao je da dobija radne zadatke kao i većina uzbunjivača koji prijave nezakonitosti u svojim kolektivima. Čak je počeo da dobija sporadične pretnje vezane za sopstvenu bezbednost i bezbednost njegove porodice jer „maše video-snimkom“, kako mu je prigovarano. Protiv Kovačevića su pokretani i disciplinski postupci, a ocene koje dibija za rad su niske, bez obzira na to što i ne dobija radne zadatke.

Otkako je izvršio uzbunjivanje, Duško Kovačević trpi pritisak, koji je uticao na narušavanje njegovog zdravlja, a pritisku je sve vreme izložena i njegova porodica, što je takođe vid odmazde kojim se vrši pritisak na samog uzbunjivača.

(Izvor: Pištaljka)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR