Glas Javnosti

SUD ODBACIO TUŽBU PROTIV PROFESORA KAVČIĆA: KLET odmah uputila NOVU SA ISTOM MEROM ZA ZABRANU BESPLATNIH UDŽBENIKA!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Taman kad smo pomislili da će Fondacija "Alek Kavčić" nesmetano nastaviti svoju misiju podele besplatnih udžbenika svim učenicima u Srbiji, jer je sud odbacio kao neosnovan zahtev izdavačke kuće Klet, kao i privremenu meru kojom su tražili da im se zabrani rad preko sajta i putem društvenih mreža, saznajemo da je odmah upućena nova tužba nemačke multikompanije u Srbiji sa istim navodima i namerama

Iz Fondacije „Alek Kavčić“ saznajemo da su i oni uznenađeni novom tužbom Kleti, odmah nakon što im je sud odbacio prethodnu:

-I ovog puta od suda traže potpuno istu privremenu meru, odnosno izdavačka kuća Klet i ovom, drugom tužbom, zahteva da Fondacija prekine da nudi besplatne udžbenike na sajtu besplatnabiblioteka.com kao i preko svih ostalih vidova javnog oglašavanja. I za ovu drugu tužbu su poslali potpuno isti odštetni zahtev kao i za prvu, i to u iznosu od 3.660.000,00 dinara, poručuju iz Fondacije “Alek Kavčić”, kao i da pored iste visine odštetnog zahteva, od oko 30.000 evra, iznose i identične, već sudski odbijene, optužbe. U stvari , jedino sada dodaju i  navodno - obmanjujuće oglašavanje:

-Tvrde da udžbenik u PDF formatu zapravo nije udžbenik, i ako se PDF forma udžbenika može pronaći na velikom broju sajtova obrazovnih institucija kako u svetu, tako i u Srbiji. Izdavačka kuća Klet smatra i da se PDF format ne može koristiti na časovima jer je zabranjena upotreba elektronskih uređaja, iako je grad Beograd najavio da će od ove školske godine svim osnovcima, od prvog do četvrtog razreda pokloniti tablet računare, - odgovaraju iz  Fondacije “Alek Kavčić”, navodeći još jednom izjavu profesora Aleksandra Kavčića ovim povodom:

- Apsurdno je da humaniratna organizacija kao što je Fondacija “Alek Kavčič” koja poklanja udžbenike bude konkurencija multinacinalnoj kompaniji, kao što je “Klet”, koja svoje udžbenike štampa u Bugarskoj i to po 0,75 dinara po strani a onda ih po višestrukoj ceni prodaje roditeljima u Srbiji. A to su i udžbenici od nacionalnog identiteta, iz srpskog jezika, istorije i geografije. Mi  štampamo u Srbiji za dva dinara po strani i za toliko ih prodajemo, a za tri dana stignu do učenika, a njihovi se plaćaju odmah a stižu u avgustu i to za četiri, pet puta skuplji. Znači mi  avansno štampamo, a oni samo avansno uzimaju pare roditeljima! – objasnio je profesor Aleksandar Kavčić.

Ipak, ima i lepih vesti, iz Fondacije, pa su dodali da je profesor Aleksandar Kavčić nedavno dobio i prestižnu nagradu Trag fonacije za individulani doprinos filantropiji u Srbiji:  

-Trag fondacija je četrnaesti put zaredom dodelila izuzetne “Virtus nagrade” za filantropiju, kompanijama, malim i srednjim preduzećima i pojedincima, koji su tokom prethodne godine činili dobra dela, pokretali i podržavali filantropske inicijative i tako doprinosili razvoju zajednica u kojima žive i posluju, kao i smanjenju posledica krize izazvane pandemijom kovida  19. Tako je, ove godine, Nagrada za individualni doprinos filantropiji uručena, kako navode, Aleksandru Aleku Kavčiću iz Beograda, pronalazaču i profesoru na Univerzitetu Karnegi Melon u Sjedinjenim Američkim Državama, za doprinos unapređenju osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja u Srbiji, - ponosno nam ističu iz Fondacije “Alek Kavčić”.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR