Glas Javnosti

Studija pokazala koliko je rad od kuće bolji za zdravlje radnika

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zaposleni koji rade od kuće mnogo se ređe žale na zdravstvene tegobe od zaposlenih koji rade u kancelariji, proizlazi iz studije Univerziteta u nemačkom Konstanzu.

„Radnici koji moraju da budu prisutni na radnom mestu dvostruko se češće žale na zdravstvene tegobe poput iscrpljenosti ili opterećenosti od radnika koji rade od kuće kaže voditelj studije Univerziteta u  Konstanzu Florian Kunze.

Istovremeno, iz studije proizilazi, zaposleni na radnom mestu ne osećaju da im je učinak veći nego kada su radili od kuće.


„Preduzeća bi po svaku cenu trebala da uzmu u obzir rezultate ove studije pri donošenju odluke o tomu treba li radnike koji rade od kuće prisiliti na povratak na radna mesta“, kaže Kunze.

Koautor studije Kilian Hampel ukazuje na podatak iz studije koji pokazuje kako trećina vodećeg kadra smatra povratak obveze dolaska na radno mesto smislenim, dok je tog mišljenja svega jedna petina zaposlenih.

Prema poslednjim podacima za 2022, u Nemačkoj je od kuće stalno ili povremeno radilo 24 odsto zaposlenih.

Prema ispitivanju instituta Yougov, čak 47 posto ispitanih bi počelo tražiti novo radno mesto u slučaju da im poslodavac zabrani rad od kuće.

Nakon pandemije, tokom koje je rad od kuće morao biti omogućen svugde gde je to bilo moguće, poslodavci se vraćaju obvezi prisustva na radnom mestu, pri čemu se mnogi služe modelom po kojem se 60 odsto radnog vremena provodi na radnom mestu, a 40 odsto u kućnom uredu.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR