Glas Javnosti

STUDENTSKI ŽIVOT "IGRA BEZ GRANICA" : Otkrili koliko im je potrebno za život

Društvo
Autor: Glas javnosti

Studentski život dugo je bio sinonim za uštedu i skromnost, a ove jeseni njihov mesečni budžet doživeo je mnoge "udare", jer su poskupele gotovo sve namirnice.

Dok jedni tvrde da je za minimalno preživljavanje potrebno 500 evra, a drugi misle da je 1000 evra prosečni mesečni izdatak. Najteže je, slažu se svi, samofinansirajućim studentima. Za njih je potrebno - "mnogo, mnogo više"!

Evo šta su rekli:

„Ja sam na budžetu. Živim u stanu koji iznajmljujemo, koristimo menzu i zahvaljujući studentskoj kartici koristimo razne popuste. Sada smo tek počeli, pa ne znam koliko će mi mesečno trebati novca, ali se za sada snalazimo“.

„I ja sam srećom upala ‘na budžet’. Da nisam ‘upala na budžet’ bilo bi dosta, dosta teže, pre svega roditeljima, jer oni prvi treba da istrpe studentski život, pa tek onda mi. Okvirno, ako živite samo, treba oko 1.000 evra, za nešto pristojno. A ako ste samofinansirajući, treba još dosta, jer oni sve plaćaju“.

„Što se tiče stuidenata na samofinansiranju, mislim da je stvarno jezivo što sami moraju da plaćaju i fakultet, i menzu. Ona je na mesečnom nivou 20.000 dinara za samofinansirajuće“.

Koliko treba novca mesečno za studiranje u Beogradu?

„Za one koji su našli stan ranije, ispod 500 evra je nemoguće. To je minimum minimuma, bez izlazaka, bez dodatnih troškova, bez svega“.

„Ima ljudi koji su u domovima, pretpostavljam da je njima teže, jer nisu sa svojim porodicama. Moraju sami da se snalaze“ piše N1


„Mnogo njih sada mora da radi, žive u domu, ali moraju da rade paralelno sa fakultetom. Imam drugaricu iz Obrenovca, kojoj je karta do tamo 600 dinara, pa ona gleda kako da izvuče tih 600 dinara. Ovi što su došli, treba još više da se potrude, dok je za ove iz Beograda lakša priča“.

„Ja sam iz Beograda, tako da ne moram da razmišljam za hranu, smeštaj, ali je teže studentima koji su došli iz drugih gradova ovde da se nekako uklope sa finansijama, nameštajem, menzom… Nadam se da će uspeti sve da pokriju. Što se tiče troškova, treba da se izdvoji 1000 dinara da bi kupio kafu i nešto ručao. Moraš i da radiš i da uklopiš sve to“.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR