Glas Javnosti

STUDENTI MOLE PREMIJERKU: Ne ukidajte STUDENTSKE POLIKLINIKE'!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Predstavnici studentske organizacije "Studentski front" predali su danas protestno pismo premijerki Ani Brnabić u kome traže da se studentske poliklinike ubuduće ne pripajaju Domovima zdravlja.

-Studentski front zahteva od Vas da svim raspoloživim sredstvima ne dozvolite stupanje na snagu sramotne odluke o ukidanju Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata tj. studentskih poliklinika., navodi se u pismu.

Ova studentska organizacija navodi nekoliko razloga zašto bi ovakav potez vlade bio poguban.

-Ukidanje zdravstvenih ustanova u toku pandemije ne donosi nikakvu optimizaciju zdravstvenog sistema, već samo dovodi do dodatnog preopterećenja istog. Studenti bi ostali bez lakog pristupa zdravstvenoj nezi, samo na teritoriji njih oko 130 hiljada, ističe se u pismu studenata premijerki.

Oni upozoravaju da bi “pripajanjem pacijenata iz studentskih poliklinika domovima zdravlja samo bio stavljen novi teret na osoblje tih ustanova i samo bi bile povećane gužve.

-Primera radi, na teret Doma zdravlja Vračar, koji ima 90 hiljada pacijenata bilo bi dodato još 130 hiljada pacijenata i 230 hiljada godišnjih pregleda. navodi ova studentska organizacija i upozorava da studenti gube nesmetan pristup specijalističkoj nezi iz oblasti kao što su pulmologija, psihologija, dermatologija ili epidemiologija.

foto: Youtube

Kao još jedan razlog za neprihvatanje ove optimizacije navode i činjenicu da je taj plan “predložila privatna firma iz Hrvatske, čiji je osnivač bivši ministar zdravlja te zemlje Siniša Varga, inače stomatolog po struci”.

-O sudbini zdravstva u Srbiji tokom pandemije ne smeju se pitati strani stomatolozi, nego domaći stručnjaci. zaključuje Studentski front.

Planom optimizacije, kako je već pisala Nova.rs, studentske poliklinike u univerzitetskim centrima biće pripojene lokalnim domovima zdravlja, što iz ugla jednog studenta, posebno onog iz unutrašnjosti, može da predstavlja ozbiljan problem.

Novi sistem rada otvara pitanje da li će student, koji nije, recimo, iz Beograda i nije prijavljen u glavnom gradu, kada ode u dom zdravlja sa određenim problemom, i onda ga oni upute u neki od kliničko-bolničkih centara, morati da ide u grad gde ima prijavu boravka i tamo dobije neophodne zdravstvene usluge.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR