Glas Javnosti

СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Највише оболелих за Ускрс

Društvo
Autor: Новости

Иако нико не може да предвиди ток епидемије према искуствима других земаља најгоре тек предстоји

Иако је незахвално лицитирати када ће бити највише оболелих врхунац епидемије вирусом корона могао би да Србију задеси најраније за десетак дана или нешто касније, око 12. априла, на католички Ускрс, када се очекује прилив гастарбајтера, прогнозе су домаћих стручњака.

Упркос томе што  је незахвално предвиђати ког дана ће бити највише оболелих, наводе Новости, јер су предузете све мере да се успори брзина ширења вируса увођењем ванредног стања и полицијског часа.

"Нико у овом часу не може да каже да ли ће врхунац бити сад за викенд или било ког другог дана“, рекао је проф. др Жарко Ранковић, инфектолог и главни координатор за спровођење мера у борби против коронавируса у Нишу
Епидемилог Предраг Кон, начелник јединице за заразне болести Градског завода за јавно здравље у Београду, каже „да смо урадили низ интервенција и увели ванредно стање да би се убрзање вируса, које је почело, успорило“.

"Тај Ускрс пада у шестој недељи епидемије. Може да се деси да тада заиста буде највећи број оболелих. Видећемо како ће деловати и промена годишњег доба. Сад завршавамо другу недељу епидемије и све смо учинили да успоримо ширење вируса. Остаје да се види колико ће трајати пораст броја оболелих и колико ће их бити. То сад не може нико да каже", наводи др Кон и додаје да стручњацима остаје да прате ситуацију.

Он је додао да верује да ће све мере које је досад увела Влада Србије дати резултате.

"Адаптираћемо се и на седење код куће јер је живот јачи од свега", рекао је он.

Пулмолог прим. др Татјана Радосављевиоћ сматра да свака епидемија има свој природни ток.

"Судећи према искуствима из Кине, пик очекујемо за десетак дана. И то нема везе с Ускрсом или неким другим празником, већ с природним током епидемије. Кренуло је такозвано хоризонтално ширење вируса, међу домаћим становништвом, и ако успемо овим мерама да одржимо да пораст оболелих буде на садашњем или мало већем нивоу, нећемо имати експлозију ковида-19 као што је то било у Италији. Имаћемо шансу да прођемо с контролисаном епидемијом. Битна је лична одговорност сваког од нас и да слушамо препоруке стручњака", рекла је она.

До сада је у Србији регистровано 97 случајева коронавируса, а први случај пријављен је 6. марта.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR