Glas Javnosti

STRAŠNO! JOŠ JEDNA SMRT ZBOG ČEKANJA HITNE POMOĆI: Kada su stigli u Vinču, čovek nije davao znake života!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Direktor Doma zdravlja Grocka dr Nebojša Blagojević oglasio se zbog još jednog izgubljenog života na teritoriji Grocke, zbog čekanja ekipe Hitne pomoći.

Priča je sa društvenih mreža u kojima se tvrdi da je čovek iz Kaluđerice doživeo infarkt, i da je preminuo na putu do Zdravstvene stanice u Vinči jer nije bilo ekipe da dođe i pruži mu pomoć. U tom natpisu se tvrdilo i da mu ekipa iz ZC Vinča nije radila reanimaciju.

"Pokušana je reanimacija"

Direktor Doma zdravlja Grocka dr Nebojša Blagojevič najpre izražava saučešće porodici i prijateljima preminulog čoveka. Kaže da je imao 83 godine, da je u vezi sa ovim slučajem pokrenuta stručna komisija, ali i tvrdi da su doktori probali da spasu nesrećnog čoveka reanimacijom ali da je nažalost, bilo uzalud.

On kaže i da nije istina da Grocka ima samo jednu ekipu Hitne pomoći, već da ih ima pet - dve statične i tri mobilne.

- Nije bilo srčane radnje, telo je bilo beživotno kad je stiglo u stanicu u Vinči. Suština je da je reanimacija pokrenuta. Opet, ostavljam, deo priče, komisija je pokrenuta, da se prikupe relevantne izjave od svih koji su učestvovali. Neće se izveštaj puno razlikovati od onoga što sam rekao, ali opet bih da sačekamo izveštaj - kaže dr Blagojević.

Kako navodi, kada je čovek preminuo, ekipa koja je bila u Kaluđerici je već imala intervenciju.

.- U momentu kada su se čuli sa porodicom preminulog pacijenta, rečeno im je da su na terenu, ali, to ništa ne sprečava, da druga ekipa iz Grocke dođe. Dobili su savet, koliko sam dobio od doktorke, da krenu ka stanici u Kaluđerici, koja je u tom momentu radila. U toj Kaluđerici imalo više od 130 zaposlenih lekara, tehničara. Znači, kada je nešto hitno, tu se ne pita da li radiš opštu, ili hitnu. U tim situacijama idemo i korak dalje, zovemo lekare da siđu jer je stanica u Kaluđerici na nekoliko spratova. Njima je bila najbliža Kaluđerica ali su oni krenuli ka Vinči, verovatno vođeni time da tamo ima Hitna. U momentu kad su pristizali u Vinču, već pokojnik nije davao znake života, nažalost - rekao je dr Blagojević uz naglasak da razume reakcije ljudi.


(Foto: Jutjub)

Dodaje i da je porodica preksinoć, u sredu, 10. aprila, kada se sve ovo izdešavalo bila u Zdravstvenoj stanici u Vinči do 22.15 sati.

- Tu je bila i Hitna. Doktorka je sve vreme bila sa njima. Pacijent je unet unutra i pokušana reanimacija, ali.. - kaže on.

Grocka ima 5 ekipa

Na pitanje da li je istina da Grocka ima samo jednu ekipu Hitne pomoći, takođe, odgovara negativno.

Objašnjava i da je teritorija Grocke velika, da imaju 5 velikih zdravstvenih stanica, koje pokrivaju 294 kvadratnih kilometara.

- Mi imamo 5 velikih zdravstvenih stanica. Jedna je Kaluđerica, jedna je Vinča zatim Grocka, Umčari i Vrčin. Shodno tome ka svakoj zdravstvenoj stanici gravitira poneka ambulancija, tipa Ritopeka, tipa Zaklopače, Begaljice... Prava je informacija je da imamo pet ekipa toku 24 časa na teritoriji Grocke. S obzirom na to da se u 20 časova završava rad većine zdravstvenih ambulanti, mi smo uveli da i tokom noći na dva punkta imamo dve fiksne ekipe, koje ne izlaze na teren a koje rešavaju sve one probleme koje se tokom noći jave. Na primer. ako neko dobije temperaturu 38 - objašnjava on i podseća da su oni blizu auto puta te da i slučaju da se i tu nešto desi oni angažuju mobilnu ekipu - kaže dr Blagojević.

Kako je na Instagram stranici 192 objavljeno, nesrećni muškarac je doživeo infarkt oko 18 sati, kada je pao dvorište.

- Pozvala sam Hitnu pomoć gde su rekli da moram da zovem Grocku, dali su mu broj hitne u Grockoj, gde sam molila da pošalju vozilo jer čovek polako ostaje bez znakova života, a za to vreme mi mu dajemo veštačko disanje - piše žena u postu koji je objavljen na Instagram stranici serbialive_beograd.

Umire na krilu

Kako dalje navodi, iz službe Hitne pomoći Grocka rekli su joj da nemaju nijedno vozilo, i da im je jedini sanitet koji imaju u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

- Krećemo ka Vinči kolima, usput ih zovem da mi kažu gde možemo da ga dovedemo najbliže da ima nekoga da može da ga reanimira. Na to me gospođa ispituje koje je krvne grupe, šta se desilo... dok meni čovek umire u krilu. Dolazimo do Vinče, doktorka nije pokušala ni da ga reanimira, ni da mu da veštačko disanje, da mu masira srce, ništa, apsolutno ništa, a vremenska razlika od kada je pao do kada smo ga doveli je 10 minuta - nastavlja se dalje u objavi.

Kako tvrdi, doktorka joj je je rekla "nećemo valjda nasred ulice da ga reanimiramo", što je ovu ženu posebno šokiralo.

Na to sam ja dodala - "odvedi ga u kafić, kao da je bitno gde ćete reanimirati čoveka", pritom nikoga nije bilo ko je mogao da ga podigne... Nas je bilo dvoje, a čovek opušten... Nije bilo šanse. Niti su dovezli kolica, bilo šta da ga prebacimo u nešto. To bi trebalo da bude human posao, a ovo je užas, sramota. Treba nešto da se pokrene povodom ovoga, jer znamo da ovo nije prvi slučaj za Hitnu, a kamoli za područje Kaluđerice - piše ona dalje.

"Vodite ga u Klinički na reanimaciju"

Ona dalje pište da je čovek preminuo nakon svega.

- Ali ovo nije prvi put da se ovo dešava, ne može jedno vozilo na ovoliku opštinu. Pritom, Grocka i Kaluđerica su na pola sata, ovo je stvarno sramota. I da dodam samo, zvala sam ih nekoliko puta da bih pitala gde da odvedemo čoveka, a da neko može da mu pomogne reanimacijom ili slično. Na šta su mi rekli: "Ne znam, verovatno Klinički centar Srbije. Da iz Kaluđerice vozimo mi u kolima čoveka koji je na samrti do Kliničkog... - i dalje u neverici piše ova žena.


Sara Petković  (Foto: Privatna arhiva)

Posetimo, pre nešto manje od mesec dana Srbiju je zaprepastila i potresla smrt mlade Sare Petković (22) iz Beograda, koja je preminula nakon snažnog napada astme dok su službe Hitne pomoći prebacivale odgovornost jedna na drugu ko treba da ode na adresu na kojoj je devojka živela i sa koje je upućen poziv.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Anonimna u 13.04.2024 19:06:51 h
     0 
Kako Vas nije sramota da toliko lažete, NIKAKVA REANIMACIJA NIJE BILA NI POKUSANA, već je samo hladnokrvno rekla mrtav. Imate li Vi obraza, da li razmišljate o tome da i Vi imate nekog svog kome je ovo moglo da se desi. Ne lazite narod da je bilo nešto sto nije, ja sam razgovarala sa hitnom, i ja sam poslala sve objave. Sve ovo sto je direktor odgovorio je LAZ.