Glas Javnosti

STRAŠAN VID PRITISKA NA SRBE: Grade policijsku stanicu u blizini osnovne škole u Zubinom Potoku

Društvo
Autor: Glas javnosti

Teške mašine započele su ovog jutra raščišćavanje terena u blizini Osnovne škole „Jovan Cvijić“ u Zubinom Potoku.

U pitanju je izgradnja policijske stanice, zbog čega pojedini građani negoduju, najavljujući masovniji protest. Iz tzv. "kosovske policije" potvrđuju da se na ovom mestu gradi policijska stanica.

Navode i da je ovo odluka iz 2018. godine, a da su sada dobili odobrenje da se krene sa radovima. Meštani upozoravaju na izostanak javne rasprave.

Rano jutros, teške mašine raščišćavaju teren u neposrednoj blizini jedine osnovne škole u ovom mestu.

Iako se policijska stanica prethodnih godina nalazila u oronulim prostorijama privatne kuće, meštani smatraju da je odabrano nepropisno mesto i da je potrebno da se pronađe drugi prostor za izgradnju ovog objekta.

Zemljište na kojem će se izgraditi policijska stanica pripada NIS-u, saznaje se od građana koji su se zatekli jutros na licu mesta.


(Foto: KoSSev)

Milentije Jakšić, meštanin Zubinog Potoka, inače jedan od aktivista GI „Za Zubin Potok“ u jutrošnjem razgovoru sa policijom, preneo im je zabrinutost i nezadovoljstvo što se zgrada gradi na deset metara od osnovne škole, na šta mu je, kaže, jedan policajac rekao da će oni zapravo tu da postave policijske kontejnere.

„Ja sam im odmah ponudio deo svog placa ako će da stavljaju kontejnere, jer policijskoj stanici nije mesto pored škole u ovakvoj situaciji“, kazao je Jakšić.

Međutim, policija poručuje da oni sprovode odluku.

„Jeste Vulović doneo odluku pre nekoliko godina, ali policijska stanica ne može da bude ovako blizu osnovne škole i za sprovođenje ove odluke sada je izostala javna rasprava“, tvrdi Jakšić, čiji su aktivisti i deo lokalne samouprave.


(Foto: KoSSev)

„Mi ne poričemo odluku o izgradnji policijske stanice, ona jeste smeštena u staroj privatnoj kući, ali ne može da bude ovde pored škole i mora da odgovora zahtevima i potrebama same opštine“

Jakšić je ujedno najavio i protest, koji će se održati u ponedeljak.

„Nas par je došlo i odlučili smo da u ponedeljak uz prisustvo zaposlenih prosvetnih radnika i roditelja iskažemo demokratsko neslaganje sa izgradnjom policijske stanice preko puta osnovne škole“, najavio je Jakšić.

Zamenik komandira za region Sever, Veton Eljšani, potvrdio je da se na ovom mestu gradi policijska stanica, navodeći da je ovo zapravo proces odluke koja je donešena još 2018, a završena 2022. godine.

„Pošto smo bili u privatnoj kući, odluka koja je donešena 2018. godine, mi smo dobili odobrenje da sada možemo da krenemo da gradimo, inače je odluka donešena ranije“, kazao je Eljšani.


Veton Eljšani ((Foto:Jutjub)

On je ujedno potvrdio da će se na ovom mestu prvo postaviti policijski kontejneri.

„Pošto se policijska stanica trenutno nalazi u privatnoj kući, mi moramo da izađemo, i zbog toga postavljamo kontejnere dok se ova stanica ne izgradi“, kazao je Eljšani.

Glas javnosti/KoSSev

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR