Glas Javnosti

ŠTRAJKOVALI, PA DOBILI UPOZORENJE PRED OTKAZ: Ima li im spasa, da li država može da pomogne?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Uručivanje upozorenja pred otkaz radnicima fabrike “Džinsi” koji su nedavno obustavili rad zbog neisplaćenih zarada, može zapravo biti pokušaj zastrašivanja kako ne bi organizovali nove proteste, smatraju u sindikatu “Sloga”.

Radnici leskovačkog „Džinsija“ koji su štrajkovali zbog kašnjena plata i ovih dana dobili upozorenja pred otkaz jesu prekršili Zakon o radu i to isključivo iz nepoznavanja procedura i nemogućnosti sindikalnog organizovanja, te je jedini način, smatraju sindikalisti, da ponovo svojim telima odbrane kolege, piše Rešetka.

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković, koji se izborio za sindikalno organizovanje u “Juri” i “Aptivu” u ovom gradu, daje savet radnicima kako da se spasu otkaza koji im je najavljen za osam dana.

– Radnici su, tako gladni, sami sebi skočili u stomak. Ovde je, zapravo, najveći problem što o tom spontanom organizovanju, koje je sasvim u redu, poslodavac nije bio obavešten. Zakonom o štrajku je data mogućnost da preko 50 posto zaposlenih bez sindikata ili bilo kakvog drugog organizovanja mogu sami da pokrenu štrajk upozorenja, ali moraju da postupaju u skladu sa pozitivnim propisima Republike Srbije. Radnici moraju da se odbrane samo zajedno. Moj savet je radnicima da svojim telima odbrane svoje kolege koji su dobili upozorenje pred otkaze. Ako u ‘Džinsiju’ ima 300 radnika, 151 mora da se potpiše da je za štrajk i da odrede štrajkački odbor i proslede svoje zahteve poslodavcu. Štrajk upozorenja se najavljuje danas za sutra, generalni štrajk je u pet dana, sve u skladu sa zakonom, objašnjava za Rešetku Marković.

U Udruženim sindikatima Srbije „Sloga“ smatraju da bi poslodavac morao da dokaže da ovakvo ponašanje radnika može predstavljati povredu radne discipline i da sagleda sve okolnosti koje su dovele do ovakve odluke radnika i postojanje sopstvene odgovornosti u konkretnom slučaju.

– S obzirom da radnici u kompaniji Džinsi nemaju formiran sindikat koji bi se borio za zaštitu i ostvarivanje njihovih prava, oni su se odlučili za spontanu obustavu rada ne bi li poslodavcu stavili do znanja da nisu zadovoljni svojim položajem i kašnjenjem sa isplatom njihovih zarada. Obustava rada na ovakav način bi mogla predstavljati problem, ali s obzirom da su radnici samoinicijativno doneli ovakvu odluku bez sindikata koji bi ih poučio o pravima i obavezama smatramo da bi poslodavac u konkretnom slučaju trebalo da pregovara sa zaposlenima i da ih pouči o njihovim pravima i obavezama, a ne da ih zastrašuje i preti im otkazom ugovora o radu – naglašavaju u ovom sindikatu.

Takođe, dodaju, poslodavac bi morao da dokaže da ovakvo ponašanje radnika može predstavljati povredu radne discipline i da sagleda sve okolnosti koje su dovele do ovakve odluke radnika i postojanje sopstvene odgovornosti u konkretnom slučaju.

– S obzirom na to da je poslodavac u upozorenju pred otkaz naveo da su radnici ugrozili proces rada, možemo postaviti pitanje odgovornosti poslodavaca za ugrožavanje egzistencije radnika i nepoštavanje zakona koje se odnosi na kašnjenje sa isplatom zarade. Osnovna dužnost poslodavca jeste da zaposlenom za obavljeni rad isplati zaradu, te je opravdano postaviti pitanje ne samo poštovanja zakona od strane radnika, već i od strane poslodavca – ističu u sindikatu “Sloga”.

Ukoliko bi se dokazalo da ponašanje radnika predstavlja povredu radne discipline, radnicima bi zaista pretio otkaz. Smatramo da u konkretnom slučaju namera poslodavca nije otkazivanje ugovora o radu, već zastrašivanje i pritisak na radnike kako se u buduće ne bi usudili da se organizuju i štite svoja prava, zaključuju u ovom sindikatu.

Politička opozicija u Leskovcu smatra da se država i lokalna samouprava pod hitno mora uključiti u rešavanje ovog problema.

– Kao što su odbornici GG ‘Za Leskovac – zajedno’ već upozoravali u loaklnom parlamentu, da može da se desi da fabrika ‘Džinsi’ napusti Leskovac, zatvori fabriku i na taj način dovede u opasan položaj veći broj upošljenika, to je očigledno krenulo da se realizuje. Sam taj čin da su ljudi koji su se spontano organizovali zbog neisplaćenih zarada pred otkazom, pokazuje da smo mi bili u pravu. Mislim da je ovo trenutak da se država uključi i zaštiti radnike u ovakvim firmama koje su za zapošljavanje dobijale astronomske sume novca i subvencije, istile lider ove grupe građana i odbornik u lokalnom parlamentu Nenad Zdravković.

Podsećanja radi, radnici su se 1. marta okupili u kantini i odbijali da počnu sa radom sve dok im plata ne bude isplaćena. U popodnevnim satima su im isplaćene zakasnele zarade za januar. Ovo nije prvi put da radnicima kasne zarade kod ovog turskog investitora, piše Rešetka.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR