Glas Javnosti

Štrajk zbog oca bivše državne sekretarke MUP-a Srbije: RADNICI TRAŽE OSTAVKU DIREKTORA HRKALOVIĆ!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Jutros u 7 i 30 časova realizovan je, ranije najavljen, jednočasovni štrajk radnika zaposlenih u ’Poljoprivrednoj Savetodavnoj i Stručnoj Službi’ Požarevac D.O.O.

Svi zaposleni osim rukovodstva okupil su se kako bi izneli zahteve za neopozivom ostavkom direktora Dane Hrkalović, predsednika skupštine Dragana Ignjatović i članova: Ljubiše Stoilković, Vesne Ljubisavljević i Dragane Urošević.

Iz Štrjkačkog odbora navode da su razlozi za ovakav potez zaposlenih višestruki, a kako još kažu postoji osnovana sumnja da je direktor Dane Hrkalović u više navrata zloupotrebio svoj položaj kao odgovorno lice čime je naneo ogromnu štetu ’PSSS Požarevac’ doo. Kažu da je potezima koje je povlačio sa skupštinom izgubio poslove koje je PSSS Požarevac imala u Zaječarskom i Borskom okrugu. Izgubio je prema njihovim rečima i poslove sa firmom PKB koje je godinama držao PSSS Požarevac.

-Blokada računa firme i nečinjenje aktivnosti da se isti odblokiraju, kao i prethodno odbijanje direktora da se dogovori da u vise mesečnih rata isplati dug izvršnom poveriocu već svesno i namerno dovođenje firme u tešku finansijsku situaciju. Ne izjavljivanje žalbe i ne utuživanje po sudskim presudama i ispravkama sudskih presuda.

Sumnjive isplate izuzetno velikih iznosa po sudskim presudama za nadoknadu štete po otkazu ugovora o radu Danetu Hrkaloviću, koje mu je isplatio bivši direktor Nenad Vujčić, tri dana pre nego što je podneo ostavku i to u visini preko 2.000.000.dinara (isplaćeni topli obroci, regresi, prekovremeni sati) iako Zakon o radu decidno govori da je moguća isplata samo osnovne zarade.

Zbog prekoračenja ovlašćenja članova skupštine društva PSSS Požarevac D.O.O Požarevac u više navrata-piše u zahtevu Štrajkačkog odbora.

Prema rečima samih štrajkača, ovaj štrajk su organizovali, slobodnom voljom, većina zaposlenih radi zaštite svojih radnih mesta.

-Kap koja je prolila čašu i naterala na ovakve ekstremne mere je najava direktora da će ugasiti poslove koje radi laboratorija i donosi 50 odsto prihoda firme, čime direktno ostaju bez posla svi zaposleni na poslovima u laboratoriji koji tu rade preko 20 godina – pričaju štrajkači.

Štrajkački odbor svoje zahteve u pisanom obliku dostavili su: direktoru društva, predsedniku Skupštine društva, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Osnivaču društva Vladi republike Srbije, gradonačelniku grada Požarevca i inspekciji rada.

Nakon završetka jednočasovnog štrajka-upozorenja, Štrajkački odbor je za naredni petak 18.09.2020. najavio novo okupljanje na kome će radikalizovati štrajk , odnosno ići u generalni štrajk, ako se zahtevi ne ispune.

Ko je Dane Hrkalović

Direktor 'PSSS' Požarevac D.O.O, Dane Hrkalović zbog kojeg je ova firma štrajkovala, pre povratka u PSSS radio je u svojoj firmi 'DH stočar'. Šast meseci bio je i direktor JP 'Ljubičevo' gde je upamćen kao direktor kome su konji gladovali, a na osnovu izvršnih, sudskih presuda zaplenjeni svi pehari osvojeni na takmičenjima, umetničke slike, kancelarijski materijal i nameštaj velike vrednosti, koji potiče još iz obrenovićevskog doba. Jedno vreme je bio odbornik, a obavljao je i funkciju člana opštinskog veća i pomoćnika gradonačelnika zaduženog za poljoprivredu. Ipak, najpoznatiji je široj javnosti kao otac Dijane Hrkalović, državne sekretarke MUP-a Srbije, koja je pre izvesnog vremena smenjena sa te funkcije.

 

(Glas javnosti/Danas)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR