Glas Javnosti

ŠTRAJK RADNIKA : „Falk ist“ u Knjaževcu, predati zahtevi

Društvo
Autor: Glas javnosti

Radnici fabrike obuće "Falk Ist" u Knjaževcu, koji su štrajkovali u krugu fabrike, predali su rukovodstvu pismene zahteve i sa krajem radnog vremena oko 15 časova razišli su se, rekao je predsednik sindikata Sloga Uroš Savić.

On je najavio da će štrajk biti nastavljen u ponedeljak.

Savić je rekao da rukovodstvo fabrike danas nije ponudilo pregovore oko zahteva radnika da se poveća zarada za deset odsto, topli obrok sa 150 na 200 dinara, a stimulacija za redovno dolaženje na posao sa 2.000 na 5.000 dinara. Danas je u krugu fabrike od 1.000 zaposlenih protestovalo oko 800, oko 100 je na bolovanjima ili iz drugih razloga odsutno, a oko 100 je radilo u odeljenjima koja nisu vezana za serijsku proizvodnju, već mogu samostalno da obavljaju posao.


Savić je rekao da su ti, kako je rekao, „mizerni“ zahtevi rukovodstvu fabrike uručeni ranije, kada je zatraženo da se ispune do 1. juna jer će u suprotnom stupiti u štrajk, ali je menadžment fabrike to odbio. On je rekao da je uprava fabrike juče ponudila da, umesto sa reprezentativnim sindikatom Sloga koji predvodi protest, pregovara sa desetak predstavnika radnika, ali su zaposleni to odbili.

Radnici će, ako se u međuvremenu ništa ne promeni, u ponedeljak štrajkovati kao i danas u krugu fabrike, ali će napraviti i protesnu šetnju do opštine. Savić je rekao da je prosečna plata u fabrici oko 50.000 dinara, ali da je taj iznos visoka inflacija obezvredila.

Italijanska firma „Falk Ist“ kupila je 2008. nekadašnju fabriku obuće Leda. Radnici su prvi put protestovali 2017. godine, a posle štrajka upozorenja njih 600, počeli su pregovori i potpisan je kolektivni ugovor.

Glas javnosti/B04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR