Glas Javnosti

ŠTRAJK ORUŽARA: Traže imenovanje novog direktora, fabrika u blokadi i propada

Društvo
Autor: Glas javnosti

Radnici fabrike Zastava oružje iz Kragujevca održali su jednočasovni štrajk upozorenja i ponovili zahtev za hitno imenovanje generalnog direktora.

Oni su zatražili smenu predsednika Nadzornog odbora Ivice Momčilovića, koji po tvrdnjama Samostalnog sindikata, nezakonito odugovlači sa izaberom generalnog direktora, zbog čega je rad fabrike danima blokiran.

Predsednik Samostalnog sindikata Dragan Ilić rekao je FoNetu da je u štrajku upozorenja učestvovalo oko 2.000 zaposlenih, koji su u periodu od 11 do 12 časova prekinuli proizvodnju, ali nisu napuštali svoja radna mesta.

Svi rokovi za izbor direktora su prošli i fabrika je praktično već 10 dana u blokadi, jer nema ko da potpiše rešenja, ugovore i druga dokumenta koja se odnose na nabavku repromaterijala, prodaju oružja, odlazak zaposlenih u penziju ili produživanje ugovora o radu, rekao je Ilić.

Ilić je istakao da je sve to u isključivoj nadležnosti generalnog direktora, kao i potpisivanje dokumenata za isplatu zarada. Zbog toga je potpuno neizvesna isplata akontacije, koja je planirana za 5. januar, rekao je Ilić.

Samostalni sindikat je ranije ocenio da se Nadzorni odbor godinama ne bavi poslovima od strateškog značaja koji se tiču poslovanja fabrike, što je doprinelo da fabrika od 2017. godine poveća ukupnu zaduženost za oko 60 miliona evra. Ilić je najavio da će se Štrajkački odbor obratiti za pomoć i poslanicima Skupštine Srbije kako bi sačuvali fabriku od daljeg propadanja, javlja Fonet.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR