Glas Javnosti

ŠTRAJK UPOZORENJA U FABRICI "TIGAR": Profit RASTE, plate STAGNIRAJU!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Radnici u kompaniji "Tigar Tajers" u Pirotu obustavili su u nedelju rad u trajanju od jednog sata, na poziv fabričkog sindikata Nezavisnost koji traži povećanje plata i njihovo redovno usklađivanje sa rastom cena, preneo je danas portal UGS Nezavisnost.

Predsednik Nezavisnosti u kompaniji Goran Jovanović rekao je da je protest protekao bez problema, da su se pridružili i radnici koji nisu članovi tog sindikata, te da nije bilo nikakvih pritisaka poslodavca.

"Štrajk upozorenja smo organizovali nakon što smo bezuspešno zahtevali povećanje zarada za 20 odsto. Izračunali smo da su naše zarade za poslednjih desetak godina realno opale za približno 40 odsto, a smatramo i da su zaposleni veoma zaslužni za odlične poslovne rezultate kompanije", rekao je Jovanović za portal.

 

On je dodao da pored jednokratnog povećanja zarada, Nezavisnost traži i da se plate usklađuju sa rastom cena na malo kako bi se zaštitio životni standard radnika i nihovih porodica. Jovanović kaže i da u poslovodstvu kompanije poslednjih godina na čudan način porede plate u "Tigar Tajersu".

Nekada su za poređenje uzimali gumarsku industriju u kojoj tada, zapravo, nisu imali ozbiljnu konkurenciju. Sa pojavom drugih stranih kompanija u proizvodnji automobilskih guma menadžeri "Tigar Tajersa" o platama svojih zaposlenih govore kao o natprosečnim u privredi Pirota. Sindikat Nezavisnost u kompaniji ima svoju računicu argumentovanu konkretnim podacima članova sindikata.

Prosečna januarska plata radnika u proizvodnji iznosila je oko 77.000 dinara. To je bila ukupna plata za 24 redovne dnevne smene, plus tri smene tokom prazničkih dana i četiri noćne smene, sa još dve dnevnice za rad nedeljom.

 

"Nismo mi u Nezavisnosti nerealni u svojim zahtevima jer znamo da je naša kompanija prošle godine imala prihod od 100 miliona evra, što je znatan skok u odnosu na 2020. godinu. Takođe, znamo da se više od 90 odsto proizvodnje izvozi, kao i da je kompanija poslednjih godina investirala nekoliko stotina miliona evra u proširenje kapaciteta, zbog čega je i nama drago. Ali, zašto bi onda stagnirale zarade radnika", ističe Jovanović.

U Nezavisnosti su identifikovali i neke nepravilnosti u načinu obračuna zarada, odnosno da se rad na istim pozicijama ne vrednuje jednako, posebno kada je reč o radnicima angažovanim preko agencija. Jovanović kaže da će se o daljim koracima sindikata u kompaniji konsultovati sa rukovodstvom Granskog sindikata metalaca "Nezavisnost" kojem pripadaju, kao i da očekuju i podršku evropske granske sindikalne "porodice".

Kompanija "Tigar Tajers" posluje u sastavu francuske grupacije "Mišlen" i u Pirotu zapošljava približno 3.600 radnika u stalnom radnom odnosu i još oko 600 radnika angažovanih preko agencija po ugovorima na određeno vreme. Po vrednosti izvoza, pirotska kompanija je na četvrtom mestu u privredi Srbije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od VEKI u 02.03.2022 17:41:52 h
     0 
Ustala robovska radna snaga da obezbedi sebi parče hleba.