Glas Javnosti

Стоп уговореним браковима: Почела кампања "Деца су деца" с циљем да се заштите млади којима су угрожена основна људска права

Društvo
Autor: novosti.rs/foto: Pixabay

Истраживање Уницефа показало је да се око 55 одсто младих Ромкиња у Црној Гори уда пре своје 18. године

Ozvaničen je početak kampanje "Deca su deca", a cilj je, kako je rečeno, da se deluje u pravcu sprečavanja ugovorenih brakova, naročito, istaknuto je, u romskim i egipćanskim zajednicama. Projekat će biti realizovan u partnerstvu Centra za romsku inicijativu, Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i ambasada Ujedinjenog Kraljevstva i SAD.

Kao jedan od oblika trgovine ljudima, ugovoreni dečji brakovi i u Crnoj Gori predstavljaju ozbiljno krivično delo, kažnjivo zakonom.

- To je vid trgovine ljudima, prosjačenje takođe. I mi činimo sve kako bi zaštitili tu decu i omogućili im normalan život u kojem se poštuju njihova prava - naveo je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Istraživanje Unicefa pokazalo je da se oko 55 odsto mladih Romkinja u Crnoj Gori uda pre 18. godine. U Velikoj Britaniji prisilni brakovi su od 2014. krivično delo.
Mlade devojke se prisiljavaju da prerano stupe u brak, napuste školovanje. To ne utiče samo na njihovu priliku da se zaposle, već im ugrožava zdravlje, umanjuje priliku za srećan život. To moramo, hoćemo i želimo da promenimo - rekla je ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Alison Kemp.

Suzana Krasnići udala se sa 18 godina. I ona i suprug prekinuli su školovanje, ali zato su ulagali u obrazovanje svoje troje dece.
Moja je preporuka da majke i očevi učine sve kako bi njihova deca rasla i razvijala se kao njihovi vršnjaci, školovali se i onda radili, zarađivali i stvarali svoje porodice - poručila je Krasnićijeva.

Situacija u Crnoj Gori bolja je nego pre dve decenije, ocenila je predsednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak. Kako kaže, danas je sve više mladih Roma koji se školuju. Ipak, ukazuje da ima prostora da menjaju prvo sebe, a potom i zajednicu.

- Mi ne možemo biti zadovoljni ako imamo makar jedan ugovoreni brak. Moramo težiti da to iskorenimo i omogućimo svima pravo na izbor - istakla je Drobnjakova.

SPOT

NA predstavljanju kampanje "Deca su deca" prikazan je i spot koji bi, kako je ocenjeno, trebalo da doprinese jačanju svesti o suzbijanju prisilnih brakova.

USKRAĆEN IZBOR
Devojčici kojoj je brak nametnut uskraćena je prilika da sama bira, da stiče obrazovanje, a poseban je problem što nije zrela da odgaja decu, smatra ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke, dok Fana Delija iz Centra za romske inicijative poručuje da ugovoreni brakovi nisu i ne smeju biti tradicionalni obrazac ponašanja

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR