Glas Javnosti

Stočari pozivaju mlekare: Poklanjamo 2,4 t mleka da prerade u humanitarne svrhe

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prijatelj Milan Pajić, stočar iz Badovinaca i ja trenutno imamo oko 2,4 tone sirovog mleka. Od juče nam je mlekara obustavila otkup. Nek se javi mlekara kojoj ćemo pokloniti ove 2,4 tone, da preradi u humanitarne svrhe. Jer mi neprerađeno mleko ne smemo nikome da poklonimo

Ako već propadamo - da propadnemo kulturno, dostojanstveno i humano, poručuje Slobodan Brkić, stočar iz sela Glušci, opština Bogatić.


Svakog dana i Milan Pajić, i Slobodan Brkić imaju po 650 litara neprerađenog mleka.

Ova količina od 2,4 tone je dvodnevna i ukoliko je ne preuzme neka mlekara – moraće da ga bace.

„Hoćemo da poklonimo bilo kojoj mlekari ovu količinu mleka, da ga preradi i pokloni u humanitarne svrhe“, kaže Brkić.

Mlekara im je, kaže, obustavila otkup  u utorak 16. maja – delom zbog protesta, a delom što ovi stočari nisu pristajali da im mlekara plaća manje od dogovorene cene po litru.


"Trenutno imam 1,2 tone mleka, i drugar isto toliko. Zajedno oko 2,4 tone. Mlekara nam je obustavila otkup – sigurno delom zbog protesta, ali i zbog toga što nismo prihvatili da nam mleko isporučeno u aprilu sada plati i po pet dinara nižoj ceni po litru. Kažite nam po kojoj ceni ćete otkupljivati mleko od nas – ako je cena 20 dinara, naše je da kažemo prihvatamo ili ne. A ne ovako, da nam 12. maja kažete da je mleko dato u aprilu jeftinije za pet dinara. Ne znam da li je normalno da mlekara nema cenovnik po kojem otkupljuje mleko“, pita Slobodan Brkić.

Nesumnjivo je, kaže, da su delimično i protesti uticali na to da mlekara obustavi otkup.

„U petak popodne imali smo poruku preko prijatelja, kažu – možete da date mleko u dve, tri mlekare, ali da obustavite proteste. A to nismo hteli zbog kolega farmera, ratara, prijatelja koji su u jako teškoj situaciji, pa i po cenu prestanka otkupa“, navodi ovaj stočar.

Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR