Glas Javnosti

NOVA PRAVILA ZA PUTOVANJA U EVROPU: Buster doza TRAJAĆE OVOLIKO, a spremaju se promene i za decu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Stižu nova pravila za putovanja. Evropska unija će preporučiti rok od devet meseci za validnost vakcinacije protiv kovida za putovanja. Istovremeno, predložiće davanje prioriteta vakcinisanim putnicima, navodi se u dokumentu.

Evropska komisija će predložiti da zemlje članice nastave da primaju sve putnike koji su vakcinisani cepivima koje je odobrio blok. Takođe poziva zemlje da se ponovo otvore od 10. januara za sve one koji su koristili vakcine koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija, navodi se u dokumentu.

Uvodi se i novo ograničenje za validnost vakcine, što znači da će busteri biti potrebni nakon perioda od devet meseci.

Nova pravila bi takođe omogućila putovanje u EU za decu između 6 i 17 godina koja su imala negativan PCR test pre polaska, čak i ako nisu vakcinisana. Zemlje EU mogle bi da zahtevaju dodatno testiranje nakon dolaska, kao i karantin ili samoizolaciju.

Podsetimo, SZO je odobrila vakcine kompanija Fajzer, Moderna, DŽonson i DŽonson, Astra Zeneka, Sinofarm, ali ne i rusko cepivo Sputnjik V. Od navedenih vakcina Evropska agencija za lekove (EMA) nije odobrila onu koju proizvodi Sinofarm.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR