Glas Javnosti

Stiže temperaturni rolerkoster: U ČETVRTAK 18 STEPENI, ZA VIKEND SNEG!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Za danas je u nekim krajevima zemlje najavljena kiša koja će se lediti pri tlu

Goran Mihajlović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda kaže za RTS da nam ova nedelja donosi nagle promene temperature. Za četvrtak je najavljeno i do 18 stepeni, ali već u petak i za dane vikenda očekuju se niže temperature, kao i kiša koja će preći u susnežicu i sneg. Otkriva i kolika je temperatura vode u rekama pred bogojavljensko plivanje.

Goran Mihajlović navodi da će ove nedelje biti toplije u odnosu na prethodnu, a najtopliji dani će biti sreda i četvrtak kada se maksimalna temperatura u većini mesta očekuje između 11 i 16 stepeni.

U četvrtak i do 18 stepeni

Za četvrtak je najavljeno i do 18 stepeni. Na pitanje da li je to otopljenje samo blagi predah između dva ledena talasa, Mihajlović kaže da je dinamična nedelja pred nama kada je reč o temperaturi, ali da nam na kraju nedelje sledi ponovno zahlađenje. 

"U petak i za dane vikenda očekuju se niže temperature, kiša koja će preći u susnežicu i sneg. Tako da u subotu i nedelje slab sneg na području Srbije, a već tokom naredne sedmice bi maksimalna temperatura bila između 3 i 7 stepeni, što je oko proseka za ovo doba godine", dodaje Mihajlović.

Kada je reč o snegu na planinama, Mihajlović kaže da će visoke temperature najavljene za ovu nedelju i pojačan južni i jugozapadni vetar uticati na naglo topljenje snega.

“Svakako će ga ostati na visokim planinama, poput Kopaonika i Stare planine, tako da skijaši ne treba da brinu, ali u sredu i četvrtak doći će do naglog topljenja snega i smanjenja snežnog pokrivača. Već u petak sledi zahlađeenje i u subotu i nedelju će ponovo planinama doneti manje povećanje snega", naglasio je Mihajlović.

Kolika je temperatura vode u rekama pred Bogojavljenje

U petak, 19. januara, na Bogojavljenje pliva se za časni krst na našim rekama. Navodi da je trenutna temperatura vode što se tiče većih reka negde između 4 i 6 stepeni.

“Tisa je oko 3 stepena, Dunav i Sava su između 4 i 6 stepeni. Pozitivno je, neće biti onako baš ledeno, mada je uvek u januaru i za Bogojavljenje hladno za plivanje i to svakako nisu oni letnji uslovi”, dodaje Mihajlović.

Ukazao je da je u petak prognozirana maksimalna temperatura između 4 i 10 stepeni, tako da neće biti previše hladno.

“I temperatura vode nije previše niska i u tom smislu, s obzirom da je januar, možemo reći da će biti ipak relativno povoljni uslovi za plivanje”, ističe Mihajlović.

Kakvo vreme donosi kraj januara

Govoreći o tome kakvo nam vreme donosi sam kraj januara i početak februara, Mihajlović navodi da što se tiče kraja januara, ne očekuju se ovako niske temperature kao što smo imali prethodne nedelje.

“Negde bismo imali jutarnje mrazeve, tj. negativne temperature u jutarnjim satima, ali maksimalna temperatura bi se u tih poslednjih sedam dana januara kretala između 4 i 8 stepeni, tako da bismo imali relativno prijatno vreme za kraj januara. I dan je polako duži, s obzirom da smo već mesec dana iza onog najkraćeg dana i najduže noći, tako da ćemo u onim sunčanim danima već osetiti i taj efekat malo dužeg dana, s obzirom da je već između pola sata i sat duža obdanica”, naveo je Mihajlović.

Prema zvaničnim podacima 2023. godina bila je najtoplija godina u istoriji. Mihajlović napominje da taj podatak svakako ide u prilog tome da postoji opšti trend, jer ne samo što smo imali prethodnu godinu kao najtopliju, već je prevaziđen rekord iz 2016. godine.

“Tako da smo u poslednjih desetak godina već dva puta imali prevazilaženje rekorda i to je ono što možda više treba da ukaže na neku našu ne zabrinutost, ali u svakom slučaju oprez i dalju aktivnost u smislu prilagođavanja promenama i porastu temperature”, zaključio je Mihajlović.

Glas javnosti / A06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR