Glas Javnosti

STIŽE SEPTEMBAR, TREBA OPREMITI DECU ZA ŠKOLU: Razlike u cenama drastične, pernice od 300 do 8.500 dinara

Društvo
Autor: Glas javnosti

Najjeftiniji komplet školskog pribora čak četiri puta povoljniji od najskupljeg

Početak školske godine je sve bliži a sa njim počinje i glavobolja roditelja čija deca idu u osnovnu i srednju školu oko udžbenika i školskog pribora.

Iako se udžbenici smatraju najskupljom stavkom kada pitate roditelje, nije zanemarljiv ni trošak za pribor.

Probali smo da izračunamo samo početno “ulaganje” u školski pribor, što znači da tokom godine ono može samo da raste.

Za početak detetu će biti potrebno barem 10 svesaka. Najjeftinija sveska A5 formata koju smo uspeli da nađemo u knjižari košta 100 dinara na popustu. Dakle, minimum 1.000 dinara će vas koštati samo sveske.

Međutim, deca često vole da na sveskama imaju crtane junake, super-heroje i slično. E pa to će već biti udar za novčanik, jer takve sveske koštaju oko 450 dinara, pa ako želite u potpunosti da udovoljite detetu spremite barem 4.500 dinara.

Pernice od 8.500 dinara

Kada obezbedite sveske, na redu su pernice. E sad tu imate različite modele, a shodno tome i cene. Recimo, u samoposlugama možete pronaći “punu” pernicu za oko 300 dinara ali ako uspete da stignete na vreme dok se zalihe ne rasprodaju.

Međutim, ako dete želi pernicu koja je kvalitetnija, sa više rajsfesluša i pregrada, onda će to zadovoljstvo u dečjim radnjama koštati oko 1.400 dinara.

A ako hoćete pernicu iz više delova, gde imate bukvalno sve što vam treba za školu e onda budite spremni da iskeširate 8.500 dinara!

Postoji i varijanta da kupite odvojeno pernicu od ostalog pribora, ali ispada da je to skuplja varijanta.

Naime, neku pernicu baš niskog kvaliteta možete pronaći za oko 250 dinara. Ali samoo će vas set od 12 kvalitetnijih drvenih bojica koštati od 300 do 450 dinara.

Naravno, detetu trebaju i olovke. Obična drvena olovka košta oko 25 dinara, a računajte na najmanje 5 za početak. Dakle, dodatnih 125 dinara. Tu dodajte i dve piši-briši hemijske koje koštaju oko 200 dinara ukupno. Na ovo dodajte još 100 dinara za rezač i gumicu.

Na sve ovo dodajte neizostavni šestar i set lenjira, koji ukupno koštaju oko 450 dinara.

E onda se treba spremiti i za likovno. Za početak jedan blok za crtanje broj 5 košta oko 100 dinara. Istini za volju vrlo brzo ćete morati da kupujete novi, pa je najbolje uzeti barem dva odmah.

Naravno, potrebne su vam tempere. Pakovanje od 12 “malih” košta oko 500 dinara, a otprilike za te pare se može naći i 5 “velikih” osnovnih boja koje obično traže nastavnici likovnog. Set četkica od 5 komada košta oko 300 dinara.

Foto: Pixabay

Patike skoro 100 evra

Dolazimo i do opreme za fizičko. Na patike ne računajte ispod 2.000 dinara, a ako baš želite nešto kvalitetno i ergonomski onda mogu koštati i preko 10.000 dinara.
Markirani sportski šorce se može naći na popustima za oko 1.000 dinara, a majica može biti obična pamučna od oko 500 dinara.

E i onda dolazimo do momenta gde sve ovo spakovati! Naravno, potreban je i ranac a njihove cene se mnogim roditeljima mogu učiniti astronomske.

Tako smo u onlajn prodaji našli rančeve od 1.300 za najjednostavnije pa do 6.000 dinara za anatomske. Naravno, postoji mogućnost da kupite detetu i ranac sa točkićima koji na popusti koštaju oko 8.000 dinara!

Dakle, da sumiramo – u nekoj najjeftinijoj varijanti da bi spremili dete za početak školske godine potrebno vam je 7.850 dinara.

A ako želite da vaše dete ima skuplji i kvalitetniji školski pribor za to zadovoljstvo moraćete da izdvojite vrtoglavih 33.450 dinara!

E sad da li ovako drastična razlika u ceni vredi, procenite sami.

Glas javnosti / O10S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR