Glas Javnosti

STIŽE NOVI POPLAVNI TALAS! RHMZ upozorava na ovih 5 reka, vanredno u 9 opština!

Društvo
Autor: Glas javnosti/Kurir

Nivo reka u poplavljenim područjima opada - Sava je na granici vanredne odbrane od poplava, Lim je u opadanju, a vanredna situacija je i dalje na snazi u devet opština, javila je jutros Radiotelevizija Srbije (RTS).

Najavljeno je da će Sava, Zapadna Morava, Ibar, Tamiš i Nera biti u porastu u naredna dva dana.

Vanredna situacija je na snazi u Leposaviću, Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Kuršumliji, Prokuplju i delu opštine Kraljevo.

Hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Dejan Vladiković rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS da je na Savi kod Šapca vrh talasa i nalazi se na granici vanredne odbrane od poplava, a to je drugi stepen odbrane kada su stalna dežurstva.

To znači da do vrha nasipa imamo nepun metar, ali po našim modelima to je i najviši vodostaj u ovoj epizodi i očekuje se da će vodostaj u narednim danima ići u sporije opadanje, napomenuo je Vladiković.

On je upozorio da će u naredna 24 sata biti nove padavine u jugozapadnoj i južnoj Srbiji gde je u prošloj nedelji bilo izlivanja reka.Izdali smo upozorenje za Ibar, koji je jako visok, za izvorište Zapadne Morave, za Južnu Moravu od Aleksinca do Kruševca i na banatskim vodotokovima je vanredna odbrana od poplava, precizirao je Vladiković.

Raška: Stiže novi poplavni talas, ojačavaju se bedemi

Štab za vanredne situacije Opštine Raška upozorio je danas na novi poplavni talas na Ibru i Raški zbog najavljenih padavina i usvojio dodatne mere na sprečavanju izlivanja tih reka.Štab je odlučio da se ojačaju bedemi kod Dečjeg vrtića i u Ulici Savatija Miloševića (stari zanatski centar), kao i da bude izgrađen bedem na reci Raški u naselju Milatkoviće.

"Deo Ulice kneza Aleksandra Karađorđevića od Doma vojske do Gradskog bazena privremeno se zatvara za saobraćaja, osim za potrebe službi uključenih u odbranu od poplava. Pešački most na Ibru i dalje je zatvoren", saopštili su iz Štaba.

Dodali su da su u odbrani od poplava angažovani vatrogasci-spasioci, Vojska Srbije, policija, rudari iz Baljevca, radnici javnih preduzeća i službi, kao i volonteri. Apelovali su na građane da u narednim danima izbegavaju šetnju pored reka.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR