Glas Javnosti

STIŽE HLADNA ZIMA! Meteorolozi: Puno snega, vetra i temperatura do -15

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zima bi trebalo da nam donese više snežnih padavina u odnosu na prethodne godine, mada bi temperature mogle da budu i više od prosečnih.

Marko Čubrilo, profesora geografije i meteorologa iz Novog Sada, čije prognoze svakodnevno na društvenim mreža prati desetine hiljada ljudi sa prostora eks Jugoslavije, objašnjava da bi zima pred nama mogla da bude podeljena iz dva dela - prvog hladnijeg i drugog toplijeg.

Prvi deo zime u jugoistočnoj Evropi, pa i Srbiji, trebalo bi da bude hladniji od proseka, količinski bogatiji padavinama, a očekuje se česta pojava jakih ciklona i pojačanog vetra, obilniji planinski sneg i češći sneg u nizijama u odnosu na protekle zime.

Drugi deo zime u Srbiji ima određen procenat verovatnoće, trenutno oko 40 odsto, da bude topliji od proseka. Trenutno veliki deo prognostičkog materijala upućuje na to da bi nad našom državom zima 2021/2022. godine trebala da bude drugačija u odnosu na proteklu. Očekuje se znatno više padavina uz tipične zimske ciklone koji bi mogli doneti i znatno veću količinu padavina od proseka - kaže Marko Čubrilo za "Blic".

Temperaturno za sada deluje da bi zima bila oko proseka ili čak malo toplija, sa određenom verovatnoćom, za sada je to oko 30 odsto, da bude hladnija i znatno hladnija od proseka. Posmatrano po mesecima za sada najveći zimski potencijal imaju decembar i januar, kada bi region i Srbiju moglo zahvatiti nekoliko jačih zahlađenja uz obilnije padavine i jak vetar.

- Februar bi mogao doneti mirnije vreme uz ređu pojavu jakih ciklona i manju količinu padavina, ali s obzirom na udaljenost tog perioda prognoza za taj mesec je veoma nepouzdana. Trenutno sve upućuje na vrlo aktivno Sredozemlje i Jadran gde bi se razvijali česti cikloni, a od njihove tačne putanje bi zavisio odnos snega i kiše nad našom državom. Za sada deluje da bi severni, zapadni i središnji predeli Srbije mogli dobiti nekoliko jačih naleta snega, gde bi i to posebno u brdsko-planinskim predelima, moglo biti vrlo obilnog snega, dok bi južni i istočni predeli više bili pod uticajem toplog vazduha, te bi tamo bilo više kiše, a manje snega - navodi Čubrilo.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR