Glas Javnosti

STIHIJSKA BUJICA ODNELA ZAPADNU SRBIJU: Ovo su najugroženija mesta!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kiša koja ne prestaje da pada nad Srbijom u poslednja 24 časa podigla je vodostaj reka na rekordan nivo još od poplava 2014. a trenutno je najviše ugrožena Ljubovija i oblasti Zapadne Srbije gde se udarni talas vodene mase tek očekuje. Vanredna situacija je na snazi u Osečini, Krupnju, Loznici, Ljuboviji, Malom Zvorniku, Arilju, Kosjeriću i Lučanima.

U Arilju voda odnela deo puta

Saobraćaj na državnom putu Arilje – Ivanjica trenutno je u prekidu jer je reka Moravica odnela deo puta na tom potezu. Državni put prema Ivanjici u prekidu je čak na dva mesta – kod brane u izgradnji i kod skretanja za manastir Klisura. Inače, reka Rzav koja protiče kroz Arilje poplavila je objekte i celu plažu Urjak.

Vanredna situacija i u Guči i Lučanima
I u opštini Lučani proglašena je vanredna situacija. Načelnik Štaba za vanredne situacije Zorana Vučićevića, rekao je da je u selu Viča pod vodom je trideset kuća, hladnjače, škola i drugi objekti.

U Guči je osim u  brojna domaćinstava, voda prodrla u srednju školu i objekte "Elektrodistribucije",  kao i par kuća u selu Lis dok nivo vode na Bjelici u Guči još raste, pa se u Lučanima tek očekuju veliki bujični talas.

Problema ima i na području Gornjeg Milanovca gde se izlila reka Despotovica. Zbog toga je i Ibarska magistrala u potpunoj blokadi kod mesta Brđana.

Izlile se i Studenica i Slatina, stari ljudi na tavanu čekaju evakuaciju
Reke Studenica i Slatina izlile su se iz korita, a voda je poplavila brojne kuće koje se nalaze pored tih reka. Na tavanu porodice Maloše Todorovića u Mlanci je šestoro staraca i dvoje dece koji čekaju evakuaciju dok se vatrogasci i pripadnici Sektora za vanredne situacije nalaze na putu prema Studenicu gde je zarobljena jedna porodica.

I tamo su putevi odsečeni, a čitav taj kraj nema struju. Prema recima Vukmana Rakočevića iz Opštinskog štaba za vanredne situacije grada Kraljeva,  i  vojska je spremna da bude angažovana jer je kako je rekao situacija izuzetno teška i do pojedinih kuća i mesta je nemoguće i prići vozilima zbog odrona.

Kritična situacija je i u Obrvi i Drakčićima. Duž čitave Ibarske magistrale su klizišta.

U Tomaševcu povlačenje vode očekuju tek za vikend

Zbog porasta nivoa Tamiša, obe obale od granice sa Rumunijom do Tomaševca su pod vanrednom odbranom od poplava. U "Vodama Vojvodine" kažu da je reč o kontrolisanom ispustu vode kako bi se sprečile obimnije poplave. Voda bi trebalo da se povuče kada nivo vodostaja kod Sečnja opadne za metar do metar i dvadeset, a očekuje se da se to dogodi oko vikenda.

Stanje na putevima možete pratiti i preko Tviter naloga JP Putevi Srbije

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR