Glas Javnosti

STIGLI REZULTATI ANALIZE DUNAVA: Nema promena fizičko-hemijskih osobina vode

Društvo
Autor: Glas javnosti

U saopštenju se dodaje da je Agencija za zaštitu životne sredine tokom današnjeg dana vršila vanredno uzorkovanje vode reke Dunav

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je večeras da su prve analize pokazale da nakon akcidenta na Dunavu nema promena fizičko-hemijskih osobina vode.


Prve analize uzoraka vode reke Dunav, nakon akcidenta nastalog 
usled potonuća barže Lola - 5 koja je prevozila azotno đubrivo, pokazala je da nema promena organoleptičkih osobina vode ove reke (boja, miris i vidljive otpadne materije), odnosno da su parametri u okvirima I i II klase kvaliteta površinskih voda, saopštilo je Ministarstvo.

U saopštenju se dodaje da je Agencija za zaštitu životne sredine tokom današnjeg dana vršila vanredno uzorkovanje vode reke Dunav na profilu Novi Sad u 07.30, 10.30, 13.30 i 16.20 časova.


Rezultati prvih analiza pokazali su da su se u propisanim granicama kretale vrednosti opštih fizičko-hemijskih parametara kao što su pH vrednost, elektroprovodljivost, rastvoreni kiseonik, procenat zasićenja vode kiseonikom, amonijačni azot, nitrati, nitriti, ortofosfati, ukupan fosfor i hemijska potrošnja kiseonika.


Uzorci su dopremljeni u laboratoriju Odseka za kontrolu kvaliteta vode i sedimenta u Novom Sadu, kako bi se nastavilo sa detaljnijim analizama na ukupan organski ugljenik, ukupan azot i organski azot, čiji se rezultati uskoro očekuju.


Ministarstvo zaštite životne sredine nastaviće da obaveštava javnost o rezultatima daljih analiza, koji se prikupljaju, dodaje se u saopštenju.


Natovarena barža "Lola - 5", koju je vukao nemački brod "Antonia" potonula je u 00.40 sati kod Bačke Palanke. 


Do plovne nezgode je došlo kada je brod udario u stub mosta "25-Maj" koji spaja granične prelaze Bačka Palanka-Ilok, na teritoriji plovnog puta reke Dunav u Republici Hrvatskoj.

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vesti

Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR