Glas Javnosti

STIGLE MALE BOGINJE! Potrvrđene kod TROJE DECE i jedne odrasle osobe

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na području Smedereva kod troje dece uzrasta do godinu i po i kod jedne odrasle osobe (47) potvrđene su male boginje, rekla je danas direktorka nacionalnog instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović.

Ona je za RTS kazala da su svi oni u dobrom zdravstvenom stanju i da nema komplikacija, te izrazila nadu da će tako i ostati.

Kazala je da je kod njih laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa koji je doveo do morbila.

- Sva deca su nevakcinisana dok je kod odrasle osobe vakcionalni status nepoznat - rekla je Jovanović.

Ponovo je apelovala na neophodnost vakcinacije protiv malih boginja.

Rekla je da bi obuhvat vakcinacijom u Srbiji trebalo da bude 95 odsto te ukazala da "nažalost nije tako".

Dr Nenad Đorđević, direktor Opšte bolnice Smederevo izjavio je da je kod njih hospitalizovano troje dece koja imaju male boginje. 

Dr Nenad Đorđević

- Rođeni su 2021. ili početkom 2022. godine i niko od njih nije vakcinisan MMR vakcinom. Javljali su se na različitim mestima u Smederevu zbog ospi i temperature, tako da još ne znamo ima li povezanosti između ova tri slučaja.

Dvoje dece nema nikakve komplikacije, ima lakšu kliničku sliku, temperatura im je i spala, te čekamo da prođe pet dana od pojave ospi jer tada prestaju da budu infektivni.

Devojčica ima srednje tešku kliničku sliku, još ima povišenu temperaturu i suspektna je na upalu poluća, ali je dobro da reaguje na antibiotike. Niko od njih nije ugrožen i nijedno dete nema neke pridružene bolesti - kaže dr Đorđević i dodaje da su deca hospitalizovana u prethodna dva dana i izolovana na dečjem odeljenju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR