Glas Javnosti

Steže se obruč oko Srbije! Kud god kreneš rampa, karantin ili negativan test!

Društvo
Autor: Glas javnosti

grčka granica ostaje zatvorena za građane Srbije sve do 1. avgusta, a nije isključeno da će tako biti i posle toga.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA Aleksandar Seničić kaže da se još ništa ne zna.

Rečeno je da će od 15. jula granice biti otvorene, a zatim se juče nezvanično pojavila unformacija da Grci sutra neće otvoriti granice za srpske državljane.

- Mi tu informaciju još nismo zvanično dobili. Nadamo se da do toga neće doći. Grčka vlada je donela odluku da bez obzira na naše građane za sve koji ulaze u Grčku preko tog zemljanog prelaza Prokahomas preko Bugarske je neophodan PCR test na koronavirus ne stariji od 72 sata. Za očekivati je s obzirom na to da se situacija nije poboljšala ni u Srbiji, a ni u Grčkoj, da će se ta zabrana produžiti do 1.8. Svakih 15 dana zemlje EU rade valorizaciju epidemiološkog stanja. Očekujemo tu inormaciju danas u toku dana i na osnovu toga ćemo se odrediti - kaže Seničić za TV Prva.

 To znači da Srbi neće moći u Grčku ni s negativnim testom na virus korona. Odluku da ostanu "zaključani" za naše građane, vlasti u Grčkoj donele su na osnovu trenutne, poražavajuće epidemiološke slike u našoj zemlji. I nisu samo Grci zabranili ulazak našim građanima, to je pre njih uradila većina zemalja EU. Čak i one koje su donedavno dozvoljavale ulazak, sada su vratile dvonedeljni karantin. Među poslednjima koje su to uradile su Mađarska i Hrvatska.

Ekspresno su prošle dve nedelje od poslednje preporuke Evropskog saveta za pristup šengenskom prostoru trećih zemalja u toku epidemije virusa korona. Srbija se tada našla među 14 privilegovanih zemalja čijim građanima je otvoren prolaz, ali se u međuvremenu epidemiološka situacija kod nas znatno pogoršala. Prema saznanjima "Novosti", očekuje se da predstavnici zemalja članica u Briselu, shodno ranijem dogovoru, danas u toku dana saopšte revidiranu listu.

 Takođe, vodi se velika polemika oko toga da li da Srbija i Crna Gora budu zadržane na prioritetnoj listi, imajući u vidu iznenadno povećanje broja slučajeva u celom regionu Balkana.

- Neke od članica su veoma zabrinute zbog aktuelnog razvoja epidemiološke situacije na Zapadnom Balkanu i žele da spreče rizik daljeg širenja zaraze - ističe izvor "Novosti" u Evropskom savetu.

Prva lista sastavljena je na osnovu procene Evropske komisije još od 11. juna, ali se stanje na terenu od tada umnogome promenilo.

Ne čekajući revidiranu listu, mnoge države članice su i pre 15. jula počele redom da na osnovu pojedinačnih odluka "spuštaju rampe" za naše državljane, što im je i bilo omogućeno preporukom od 1. jula.

Neke od onih koje prolaz i dalje drže otvorenim pooštrile su uslove, pa je tako u više njih uvedena obaveza četrnaestodnevne samoizolacije po dolasku za naše državljane.

 Austrija zabranjuje sletanja aviona sa Zapadnog Balkana!
 

U cilju suzbijanja pandemije korona virusa Austrija je proširila spisak zemalja za koje važi zabrana sletanja na austrijske aerodrome na sve zemlje Zapadnog Balkana.

Novom uredbom Ministarstva zdravlja lista je proširena sa osam na 18 zemalja.

Od četvrtka na austrijske aerodrome neće više moći da sleću avioni iz svih zemalja Zapadnog Balkana, Bugarske, Rumunije, Moldavije, Egipta.

Ranije je već važila zabrana za letove iz Belorusije, Kine, Velike Britanije, Irana, Portugala, Rusije, Švedske i Ukrajine.

Do kraja jula biće ukinuti letovi iz i ka Beogradu, Bukureštu, Kairu, Podgorici, Sarajevu, Sibiju, Skoplju, Sofiji, Tirani i i Varni.

Prema uredbi postoje izuzeci, ali u to spadaju samo “letovi u interesu Austrije”, kao i sletanje teretnih aviona, aviona koji prebacuju bolesne, ili vraćaju austrijske državljane, odnosno prevoze medicinsko, negovateljsko osoblje, te i radnike za pomoć u poljoprivredi.

 
 
TRAŽE DODATNU POMOĆ OD VLADE

UDRUŽENjE turističkih agencija, hotelijeri, vodiči i prevoznici uputiće Vladi Srbije pismo sa apelom za dodatnu pomoć, zbog katastrofalnih posledica pandemije na njihovo poslovanje. Prema rečima Seničića, prihodi agencija pali su za više od 90 odsto, i bez sektorske pomoći neće moći da opstanu.

- Na letovanju je oko 70.000 ljudi iz Srbije, od toga je preko agencija otišla možda polovina - kazao je Seničić. - To je tek oko sedam odsto od očekivanog prihoda u špicu sezone.

(Izvor Tanjug; TV Prva)
 
 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR