Glas Javnosti

ŠTETA: Ugašena Trka kroz Srbiju, posle 61 godine

Društvo
Autor: Glas javnosti

Biciklistička Trka kroz Srbiju, najpoznatija, najznačajnija, najprestižnija i najvažnija biciklistička manifestacija u ovom delu Evrope i sveta je ugašena i otkazana posle 61 godine.

Trka kroz Srbiju ove godine trebalo je da proslavi neverovatan jubilej – 60. uzastopno izadnje i 84 godine postojanja.

Ipak, na veliko razočaranje svih ljubitelja sporta i biciklizma, tradicija je prekinuta i naša najveća trka je otkazana.


Ove godine trebalo je da se vozi 63. Trka kroz Srbiju.

Prvo izdanje Trke kroz Srbiju održano je daleke 1939. godine.

Naša najveća i najpoznatija trka vožena je i tokom sankcija, ali i u godini agresorskog Nato bombardovanja 1999.

Tradicija se 59 godina nije prekidala.

Trka kroz Srbiju opstala je i održana je čak i tokom velikih poplava u Srbiji 2014, ali i tokom pandemije koronavirusa 2020. i 2021. godine kada je bila jedna od retkih međunarodnih sportskih i turističkih manifestacija u Evropi i svetu.

Tada je na čelu Trke kroz Srbiju bio dvostruki šampion i jedan od naših najboljih vozača ikada, Saša Gajičić, a pre njega trku su vodili legendarni Bora Ivković i Aleksandar Milenković – jedini srpski sportista koji je nastupio i na letnjim i na zimskim Olimpijskim igrama.

Nažalost, prvi put još od 1963. godine naša najveća trka se neće voziti jer, prema rečima sadašnjeg predsednika Biciklističkog saveza Srbije Radomir Pavlovića nisu obezbeđena novčana sredstva.

Trka kroz Srbiju je jedna od najstarijih i najznačajnijih sportsko-turističkih manifestacija u ovom delu Evrope.

U pitanju je jedna od naših najstarijih manifestacija koja je godinama na drumove Srbije dovodila najbolje timove i vozače iz čitavog sveta poput Danca Rasmunsena, Finca Kalstrema, Italijana Viskontija i brojnih druge asova svetskog biciklizma.

Prvo izdanje Trke kroz Srbiju održano je još daleke 1939. godine pod pokroviteljstvom Kralja Petra Drugog Karadjordjevića koji je pobedniku Jugoslovenu Augustu Proseniku dodelio pehar od čistog zlata.

Od 1940. do 1962. godine Trka kroz Srbiju nije vožena, a onda ju je legendarni Borivoje Bora Ivković ponovo pokrenuo i napravio od nje jedan od najvažnijih i najprepoznatljivijih sportskih i biciklističkih brendova na Balkanu i šire.

Tradicija Trke kroz Srbiju nije prekinuta čak ni u vreme najvećih kriza i ratova na ovim prostorima, a interesantno je da je Trka kroz Srbiju vožena čak i 1999. godine kada je izvršena NATO agresija na našu zemlju i da je tada pobedio Finac Kjel Kalstrem.

Trka kroz Srbiju veliki ispit imala i 2014. godine kada su Srbiju pogodile strašne poplave. Trka se vozila četiri dana, a pobedu je odneo Poljak Kovalčik.


Jedan od najvažnijih trenutaka Trka kroz Srbiju imala je i tokom pamdemije koronavirusa – održana je i 2020. kada je pobedio je Slovak Martin Haring, ali i 2021. godine kada je slavio Francuz Žan Guber.

Tada je na čelu Trke kroz Srbiju bio legendarni Saša Gajičića, dvostruki pobednik naše najveće trke, a pre Gajičić direktor trke bio je i legendarni Aleksandar Milenković koji je na naše drumove u prethodnoj deceniji dovodio Danca Rasmunsena i Nemca Šumahera.

Svoje svečano, jubilarno 50. izdanje Trka kroz Srbiju imala je 2010. kada je slavio Italijan Luka Askani, a na čelu organizacije bili su Ljuba Živanović i Aleksandar Milenković.

Najuspešniji vozač u istoriji Trke kroz Srbiju je naš legendarni biciklista Mikoš Rnjaković sa četiri pobede.

Tri pobede imao je Drago Frelih, dok su po dva puta slavili Radoš i Rajko Čubrić, Ivan Stević, Aleksandar Nikačević, Saša Gajičić i Jože Valenčič.

Poslednju pobedu Srbiji na našoj najvećoj trci doneo je Ivan Stević 2013. godine.

Ipak, danas Trka kroz Srbiju više ne postoji i neće se voziti u 2023. godini.

Da situacija bude neizvesnija, još uvek se ne zna kakva je budućnost Trke kroz Srbiju u narednim godinama.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR