Glas Javnosti

STEPINAC DOKAZANI ZLOČINAC, POTVRDIO DOKUMENT IZ VATIKANA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na međunarodnoj konferenciji “Odjeci Jasenovca: Saglasni i sukobljeni narativi” održanoj u Beogradu proteklog vikenda predstavljen je važan dokument iz Vatikana koji govori o Alojziju Stepincu, istče za Glas javnosti Zdravko Rajević, diplomirani oficir policije.

Na ovom važnom skupu organizovanom povodom 78 godina od proboja logoraša iz Jasenovca, govorili su istaknuti domaći i strani stručnjaci i preživela deca iz jasenovačkih logora, a učesnici konferencije pokazali su veliko interesovanje za teme o kojima je bilo reči na osam panela.

Jedan od učesnika konferencije, diplomirani oficir policije i potpredsednik Novog policijsko sindikalnog saveza Zdravko Rajević u izjavi za Glas javnosti izražava posebnu zahvalnost novinaru Džonu Bosniću i profesoru Bariju Litučiju, izvršnom direktoru Instituta za istraživanje Jasenovca, kao i samom Institutu, na zalaganju i požrtvovanosti po pitanju razotkrivanja zločina nad Srbima.

Ovaj značajan skup medijski je ispraćen prvenstveno od Glasa javnosti, dok ostali mediji nisu našli za shodno da isprate konferenciju, kaže Rajević. Kao posebno važan izdvaja jedan događaj sa konferencije.

– Novinar i pisac Danko Vasović je ovom prilikom darivao Institut za istraživanje Jasenovca neoborivim dokazom, dokumentom iz Vatikana, koji dokazuje da je Alojzije Stepinac bio dokazani antisemita još 1939. godine, čime je do kraja ugušio mogućnost da ga katolička crkva kanonizuje u sveca. Hvala, Danko! – ističe Rajević.

Na fotografiji sa konferencije o Jasenovcu, sleva nadesno: Goran Maljković iz Instituta za istraživanje Jasenovca, Danko Vasović autor dokumentarnog filma "Valdhajm, KGB agent Kurt" , Bari Lituči, izvršni direktor Instituta i Zdravko Rajević.

Konferencija je završila dvodnevni rad usvajanjem Rezolucije o Jasenovcu.

– Jedna od stvari koju lično i krajnje ozbiljno zameram u rezoluciji, jeste propuštanje da se naglasi da je zločin izvršen prvenstveno nad pravoslavnim Srbima, dok su Srbi katolici – Hrvati, i Srbi muslimani – Bošnjaci bili pošteđeni terora. Tu je, naravno, i progon Jevreja i Roma – kaže Rajević i dodaje:

– Moj stav jeste da je neophodno da se ova stavka naglasi i ubaci u uvodnom delu rezolucije, jer samim tim otvara se jedno novo poglavlje – da je Drugi svetski rat dodatno otežan činjenicom da je on istovremeno bio ne samo antisemitski, već i antisrpski i verski, usmeren na satiranje i Srba i pravoslavlja, naglašava Rajević.

Organizator konferencije u Beogradu, Institut za istraživanje Jasenovca, pod rukovodstvom njujorškog profesora Barija Litučija, godinama radi na utvrđivanju istine o razmerama genocidnog stradanja srpskog naroda u NDH za vreme Drugog svetskog rata.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR