Glas Javnosti

STEFANOVIĆ OBIŠAO FARBIKU 'SLOBODA': 'Prioritet je da već od ponedeljka nastavimo da radimo'!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Nebojša Stefanović, ministar odbrane, danas je oko 9 časova obišao fabriku namenske industrije "Sloboda" u Čačku, gde se prošle noći dogodila eksplozija. On je najavio da će u gašenju požara učestvovati i vojni hilikopter, kao i da je prioritet da farbika u ponedeljak nastavi sa redovnim radom.

Stefanović obišao fabriku "Sloboda" u Čačku: "Prioritet je da već od ponedeljka nastavimo da radimo"
Kada prođe vreme predviđeno pravilnicima i kada bude potpuno bezbedno da se priđe, istraga će pokazati šta su uzroci požara i eksplozije - rekao je Stefanović novinarima posle obilaska fabrike

On je razgovarao sa rukovodstvom kompanije o eksploziji i požaru koji su se, kako kaže, dogodili u magacinu u kome su se nalazili upaljači i određene komponente.

- Nije bilo artiljerijske municije kao što su objavili pojedini mediji, što ne znači da je opasnost u potpunosti otklonjena. Kada prođe vreme predviđeno pravilnicima i kada bude potpuno bezbedno da se priđe, istraga će pokazati šta su uzroci požara i eksplozije - rekao je Stefanović novinarima posle obilaska fabrike.

 

Takođe, ministar je istakao i da da će jedan od vojnih helikoptera učestvovati u gašenju požara i da će zahvatajući vodu vedrom bacati više od četiri tone vode na lokaciju na kojoj se dogodila eksplozija.

- Posle 24 sata od poslednje detonacije, kako pravila nalažu, moći će da priđu i jedinice, pre svega, stručnjaci iz oblasti pirotehnike da procene, a onda naravno i vatrogasci koji će procenjivati da li je potrebno još nešto da se ugasi - rekao je Srefanović.

 

Naveo je da su brzom intervencijom rukovodstva kompanije evakuisani radnici koji su bili u krugu fabrike i ističući da je dobra vest što nije bilo stradalih i povređenih i da su ljudski životi najvažniji.

Stefanović je rekao da je fabrika "Sloboda" jedna od naših najboljih kompanija koja, kako kaže, ove godine ima ugovorene projekte vredne više od 50 miliona evra izvoza i izrazio nadu da će do kraja godine taj iznos premašiti 70 miliona evra.

- Prioritet je da već od ponedeljka nastavimo da radimo da bismo mogli da ispunimo sve ono što hrani više od dve hiljade ljudi koji rade u ovoj kompaniji - rekao je Stefanović.

Istakao je i će posle analiza i istrage o uzroku incidenta biti procenjena ukupna šteta i razmatrane mere koje treba preduzeti da bi se izbegnu takve nesreće.

- Sreća u nesreći je što se ništa nije dogodilo u krugu onih delova fabrike koji su vezani za neposrednu proizvodnju, tako da smo izbegli najteži scenarilo što se tiče materijalne štete - zaključio je ministar.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR