Glas Javnosti

STARO ZDANJE NA LISTI PRIORITETA! Hitne intervencije na spomeniku kulture od velikog značaja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Predstavnici Ministarstva kulture i informisanja su, zajedno sa stručnjacima Republičkog zavoda i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Кragujevac, obišli Staro zdanje u Aranđelovcu, koje je oštećeno u požaru.

Oni su tom prilikom održali sastanak sa predsednikom opštine, objavljeno je na zvaničnom Instagram nalogu Ministarstva.

Kako se navodi, nakon uvida u stanje zaključeno je da je šteta izazvana požarom zahvatila 200 od 9.000 kvadratnih metara objekta.

IMG-6014 

„Opština Aranđelovac će zajedno sa nadležnom službom zaštite započeti sa hitnim intervencijama na objektu. Biće postavljena privremena zaštita stradalog dela krovne konstrukcije, čišćenje celog prostora i obezbeđenje svih otvora na zgradi u cilju sprečavanja daljeg oštećenja i neovlašćenog ulaska“, najavljuju iz Ministarstva.

Dodaje se i da će kragujevački zavod pokrenuti proceduru kategorizacije Starog zdanja za spomenik kulture od velikog značaja.

IMG-6015 

"Završena je izrada idejnog rešenja sanacije i restauracije objekta, sledeći korak je izrada projektno-tehničke dokumentacije za izvođenje radova", navode iz Ministarstva.

Podsećaju i da se Staro zdanje nalazi na listi prioriteta projekta „Dvorci Srbije- zaštita kulturnog nasleđa“ koje je pokrenulo Ministarstvo kulture i informisanja.

Zaštitom i vraćanjem u život ove vrste dragocenog spomeničkog nasleđa, kako se ističe, obogatiće se kulturni život i turistički potencijal gradova u Srbiji.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP