Glas Javnosti
posta

Sedam hiljada godina istorije na srpskom tlu: O otkriću kod Aleksandrovca čuće ceo svet! (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Figurina nađena prošle godine na lokalitetu Vitkovačko polje, stara je oko 6 hiljada godina i izuzetno je regionalno arheološko otkriće koje može da osvetli još uvek postojeće arheloške nepoznanice. Međutim, fragmenti još jedne figure otkrivene u u Vitkovačkom polju kod Aleksandrovca stari su 7.000 godina!

Reč je o rukama, nogama i delovima postolja još jedne boginje, koja je otkrivena tokom arheoloških iskopavanja prošle godine, ali su detaljne analize tek okončane i potvrđuju da je reč o otkriću svetskih razmera.

Vlažna zemlja sačuvala je delove "nove" figure, a očekuje se da će u istraživanju koje bi trebalo da se nastavi krajem jula, pronaći i glavu i trup.

Ovo su juče, ekskluzivno za "Novosti", otkrili stručnjaci Zavičajnog muzeja Župe iz Aleksandrovca. Podsetili su da je "nova boginja" šesta iz praistorijskog perioda otkrivena na ovom župskom arheološkom lokalitetu: jedna, gotovo potpuno očuvana pronađena je, takođe, prošle godine, a još četiri - pre više od pola veka.

 

- Sa fragmentima veće figure, koju smo prezentovali javnosti prošlog leta, našli smo i par ruku i nogu i fragmente postolja druge figure, i ona je možda čak i lepše dekorisana - kaže za "Novosti" arheolog Sanja Crnobrnja Krasić, koja je pronašla figurine.

- Deluje da je ženskog pola, zdepastija je i ima nežnije, oblikovanije ruke i noge. Budući da su fragmenti ove dve figure bili izmešani, pretpostavljamo da su zajedno stajale izložene u toj praistorijskoj kući i da su zajedno i pale. Prva pronađena boginja imala je praktično sve delove, osim jedne noge, izvesno je i njeno datovanje od 5500. do 4750. godine pre nove ere, zasad znamo da pripada kosovskoj varijanti vinčanske kulture u pogledu umetničke obrade i dekoracije.

Kada je konzervatorka iz Beograda, Vesna Rogić, sa kolegama iz Župe, obavila mehaničko čišćenje i uklanjanje zemlje, nedvomisleno je utvrđeno da je reč o novoj figurini. Ministarstvo kulture sa 1,6 miliona dinara finansiraće nastavak arheoloških istraživanja celog lokaliteta, a konzervacija pronađenih boginja trebalo bi da bude dovršena u novembru i javnosti predstavljena 27. januara, kada Zavičajni muzej obeležava 30 godina postojanja.

- U predstojećim istraživanjima proširićemo rov i očekujemo da osim što ćemo upotpuniti saznanja o prvoj boginji, dobiti i dragocene informacije o kompletnom kontekstu lokaliteta, ali i o funkciji figura - objašnjava Sanja Crnobrnja Krasić.

 

Na lokalitetu Vitkovačko polje davne 1969, nađene su sada već slavne antropomorfne skulpture "lejdi of Aleksandrovac" (Miladija), "venus de Župa" (Ružica), "madam de Vitkovo"(Grozdana), kao i venera - "madam de Venčac". One su 1991. bile deo Svetske izložbe muzeja "Tera Amata" u Nici, a predstavljene su i u reprezentativnim muzejima u Engleskoj i Danskoj. Otkriće venere prošlog avgusta, dobilo je izuzetan odjek u stručnoj javnosti, a sa pronalaskom delova druge figurine, Vitkovačko polje opravdano se vraća u fokus naučnika, koji se bave proučavanje praistorije.

 Zavičajni muzej Župe bi do kraja jula trebalo da dobije i status ustanove zaštite arheološkog i istorijskog nasleđa, zaposlena su i dva kustosa. Ministarstvo kulture odobrilo je pet miliona, a Opština će sa milion dinara finansirati kompletne nove stalne postavke muzeja i preuređenje enterijera.
 
 (Izvor Novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR