Glas Javnosti

Stanje u Novom Pazaru: Preminulo troje, na lečenju 104 pacijenta

Društvo
Autor: Glas javnosti

Koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek izjavio je danas da su u poslednjih 24 sata umrle tri osobe zaražene koronavirusom.

Trenutno su na lečenju u toj zdravstvenoj ustanovi 104 pacijenta.

On je na konferenciji za novinare kazao da su preminuli muškarac star 57 godina i dve žene (68 i 67 godina), a da su svo troje imali i druge hronične bolesti.

-U poslednja 24 sata na bolničko lečenje primljeno je 17 pacijenata, tako da ih sada imamo 104. Na respiratoru je sedmoro, od kojih je troje na mehaničkoj ventilaciji. U tercijarne zdravstvene ustanove prebacili smo osmoro pacijenata-, rekao je Đerlek.

On je istakao da su sva odeljenja Opšte bolnice, osim Ginekologije i Hirurgije, namenjena lečenju pacijenata obolelih od kovida.

-Ispraznili smo Interno i Dečje odeljenje, imamo sada 350 kreveta na raspolaganju, neće se više dešavati da ljudi leže u hodnicima i na stolicama. Na Internom će biti najteži pacijenti, gde će imati centralni dovod kiseonika, srednje teški na Grudnom, Palijativnom i Infektivnom odeljenju, a laki u Medicinskoj školi-, kazao je Đerlek.

Pacijenti sa Internog odeljenja, koji zahtevaju dalje bolničko lečenje, prebačeni su u Specijalnu bolnicu u Novopazarskoj Banji, dok su ostali otpušteni kućama.

Svi ostali pacijenti, koji ne boluju od kovida, biće preusmeravani u ostale zdravstvene centre u Srbiji.

Đerlek je ponovio da Opšta bolnica u Novom Pazaru ima dovoljno lekova i opreme, da su stigle baterije za kiseonik i da je formirana nova respiratorna jedinica sa 18 respiratora, ali da još uvek postoji potreba za stručnim kadrom.

-Trenutno nam pomaže 15 kolega iz Srbije, očekujemo još 20, a nadamo se da će nam uskoro stići i stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Turske. Kada će se to desiti, ne zavisi od mene, već od dogovora na državnom nivou-, rekao je Đerlek.

On je kazao da se Opštoj bolnici javilo oko 60 nezaposlenih lekara i medicinskih sestara i da će, u zavisnosti od potreba, biti angažovano njih 30 do 40 koji će odmah popuniti upražnjena mesta lekara koji su oboleli.

-Tražio sam od svih lekara i sestara da nam donesu snimke pluća, da li se vide promene na njima, kao i rezultate PCR testova i da vidimo ko je otišao na bolovanje sa razlogom, a ko bez. U ovoj borbi moramo učestvovati svi zajedno, nema bežanja-, rekao je Đerlek.

Đerlek je za koordinatora Opšte bolnice imenovan jutros, nakon što je direktoru ove zdravstvene ustanove Mehu Mahmutoviću sinoć pozlilo, zbog čega je prebačen za Beograd.

-Situacija nije sjajna, neće biti lako, tražimo strpljenje građana i nadam se da ćemo, uz lekare i medicinsko osoblje koje se junački bori, vrlo brzo normalizovati stanje. I ja ću dati sve od sebe, majka mi je preminula pre tri dana od kovida, a ja sam se zbog iste bolesti lečio na Infektivnoj klinici-, dodao je on.

Đerlek je rekao da ne poseduje informacije o zdravstvenom stanju Mahmutovića, osim da je u koronarnoj jedinici u Beogradu.

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR