Glas Javnosti
posta

STANARI BEOGRADSKOG NASELJA PREŽIVLJAVAJU PAKAO ZBOG ZMIJA : Očajni, ne smeju ni prozore da otvore

Društvo
Autor: Glas javnosti

Stanovnik naselja Vojvode Vlahović koji ovih dana bez straha izlazi na ulicu, a razlog se krije u ne tako omiljenim gmizavcima među narodom - zmijama.

Kako pričaju stanari, pojavile su se pre 10 dana, a penju se i na terasu, te već neko vreme ne smeju da otvore prozore.

- Tu su i u sedam ujutru ili 10 uveče, neprijatna je situacija. Svi prozori su spušteni, ljudi se plaše da izađu - kaže stanarka Bojana Kostić.

Navodno, problem se krije u šiblju, visokoj travi i rastinju. Mesecima niko nije kosio, a parcela pripada privatnom licu, tvrde stanari za RTS. 


Javni servis pokušao je da stupi u kontakt sa opštinom, međutim nisu dobili odgovor.

U Srbiji postoji 10 vrsta zmija, a otrovnica u gradovima nema.

- U Srbiji, osim poskoka i šarke, ne postoje druge otrovnice, tako da mi sve to što nalazimo oko naših kuća, pogotovo ovde u Beogradu, su neotrovnice, znači ili je lažna šarka, ili je smukulja - objašnjava biolog Kristijan Ovari.

Zoohigijena Veterine Beograd nije odgovorila na pitanje koliko imaju prijava i da li su stizale i iz naselja Vojvoda Vlahović.


- Toplije talase zmije mnogo bolje podnose, jer su gmizavci, a njima to pogoduje, jer im telesna temperatura nije stalna, zato imaju brži metabolizam, pa su gladnije, alavije, nalaze se više oko nas - objašnjava Ovari prenosi 24sedam

Ipak, napominje da ukoliko dođe do ujeda, ništa ne radimo na svoju ruku.

- Nikakvi bapski recepti. Ne treba sisati, seći, podvezivati i ostale stvari, jer mogu izazvati više štete - upozorava Ovari.

Ako niste znali do sada, zmije su zakonom zaštićene, a ko odluči da ih ubije može platiti kaznu od 14 do 100 hiljada dinara.

Takođe, zmija će vas vrlo retko napasti, stoga je pustite da mirno prođe svojim putem. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR