Glas Javnosti

ŠTA ZNAMO O OTVARANJU RUDNIKA JADARITA KOMPANIJE RIO TINTO I NJEGOVOM UTICAJU NA ŽIVOTNU SREDINU: Direktan PRENOS skupa u SANU! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti danas se nastavlja dvodnevni naučno-stručni skup pod nazivom: Projekat „Jadar“ – šta je poznato? Tema skupa je je projekat kompanije Rio Tinto o eksploataciji rude jadarita, odnosno otvaranju rudnika na zapadu Srbije i njegov uticaj na životnu sredinu.

Kompanija Rio Tinto od 2004. godine sprovela je obimna istraživanja rezervi jadarita, odnosno litijuma u dolini reke Jadar u zapadnoj Srbiji. Sada se očekuju rezultati studija o proceni uticaja planiranog rudnika i svega što je sa njim povezano na životnu sredinu, nakon čega će biti doneta konačna odluka o eventualnom otvaranju rudnika.

 Građani koji žive u dolini Jadra, i ne samo oni, energično se protive otvaranju rudnika jer će on, kako ističu, u velikoj meri negativno uticati na životnu sredinu.

Tokom današnje rasprave u SANU o projektu će, iz više uglova, govoriti profesori fakulteta Univerziteta u Beogradu i stručnjaci instituta „Vinča“ i „Jaroslav Černi“. Skup, koji je počeo juče, biće završen okruglim stolom na kome će govoriti predstavnici udruženja građana koja se protive otvaranju rudnika, i opštom diskusijom.

Raspravu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti Glas javnosti prenosi uživo:

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR