Glas Javnosti
Posta

ŠTA NAS TO OČEKUJE SLEDEĆE GODINE? Od 2023. novi standardi za bezbednost duvanskih proizvoda

Društvo
Autor: Glas javnosti

Proizvođači i uvoznici duvanskih proizvoda imaju zakonsku obavezu da od 1. januara 2023. godine ispune dva nova zahteva predviđena Pravilnikom o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda, saopštilo je Ministarstvo privrede.

U skladu sa zahtevima za bezbednost od požara koji se odnose na cigarete, duvanski proizvodi će, pre plasmana na tržiše Republike Srbije, morati da ispune standarde SRPS EN ISO 12863:2018 (Standardna metoda ispitivanja za ocenjivanje mogućnosti paljenja cigareta) i SRPS EN 16156:2018 ( Cigarete – Ocenjivanje mogućnosti paljenja – Zahtevi za bezbednost).
Proizvođači i uvoznici duvanskih proizvoda na koje se predmetni standardi odnose, na tržište mogu staviti samo cigarete sa smanjenom mogućnošću paljenja, odnosno, cigarete koje se same ugase ako se aktivno ne povlači dim pre nego što izgore celom dužinom.

U saopštenju se navodi da je Pravilnik o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda inoviran 2021. godine, prvi put obuhvata standarde koji se odnose na papir za cigarete, prenosi portal Ekapija.
- Izmena zahteva za proizvođače i uvoznike duvanskih proizvoda potvrđuje primenu referentne liste harmonizovanih evropskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda sadržane u ovom Pravilniku, kao i primenu referentne liste odgovarajućih harmonizovanih standarda Evropske komisije objavljene u službenom listu Evropske unije 2020. godine - stoji u saopštenju.


Sve informacije o sistemu infrastrukure kvaliteta, odnosno tehničkim zahtevima koje proizvodi treba da zadovolje prilikom plasmana na tržište Republike Srbije nalaze se na portalu TEHNIS Sektora za kvalitet i bezbednost proizvoda Ministarstva privrede.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP