Glas Javnosti

ŠTA KAŽU POVRTARI? Kada je proizvodnja zelene salate isplativa?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Mnogi povrtari u Sremu gaje zelenu salatu i na otvorenom, ali i zatvorenom prostoru. Povrtar iz Rume Antun Markić ove godine u nekoliko svojih plastenika će na tržište plasirati oko 120.000 struka ovog povrća za koju kaže da ako se ima obezbeđeno tržište može da bude veoma isplativa.

Dugogodišnje iskustvo u tom poslu Markića svrstava u red uspešnijih jer sve što proizvede ima svog kupca.
- I ove kao i prethodne godine u plastenicima imam samo zelenu salatu, putericu i reckavu ili kako je zovu ukrasnu salatu. Biće rasađeno oko 150.000 struka, ali svake godine nešto mora i da propadne pa računam da ću uspeti da na tržište izbacim oko 120.000 struka što je veoma dobro. Više je zastupljena puterica koja na tržištu dobro prolazi. Prodajem je u Rumi gde imam redovne kupce, dok ovu reckavu ili ukrasnu, uglavnom prodajem restoranima u Beogradu i Novom Sadu - kaže Markić za Agroklub i dodaje da u Rumi ona slabo prolazi, a ovih dana na pijaci se prodaje po 100 dinara za komad, što znači da trgovci na pijaci zarađuju "dinar na dinar", prenosi portal Agroklub.

Zahvalna kada je radna snaga u pitanju
Tokom godine Markići proizvedu salatu u četiri turnusa tako da su plastenici uvek puni. Za razliku od drugih povrtarskih biljnih vrsta ova ne traži dosta rada što je danas veoma važno kada nedostaje radna snaga.
- Salata je veoma zahvalna kada je radna snaga u pitanju. Sve što je potrebno radimo mi u porodici. Sami proizvodimo rasad, rasađujemo i beremo i ne moramo nikoga da plaćamo. Da moramo da angažujemo radnu snagu bili bi u velikom problemu jer niko neće da radi. Koliku god dnevnicu da daš ne ide. Retko ko hoće da radi u plasteniku - kaže sagovornik Agrokluba i dodaje da su većih problema sa radnom snagom imali kada su uzgajali krastavac, paradajz i papriku.
- Baš zbog toga smo se odlučili da se bavimo samo proizvodnjom zelene salate i da ne zavisimo ni od koga. Sve radimo na vreme, tako da proizvodnja ne trpi. Imamo kvalitetan proizvod, a dugo smo u tom poslu tako da sve mogu i da prodam, što je i najvažnije. I kada ne plaćaš nikoga, naravno više ti ostane, što će reći da od ove vrste plasteničke proizvodnje može da se zaradi - navodi on.

Ističe da je važno imati obezbeđeno tržište jer ovo povrće ne može dugo da čeka kupca. Na sreću njihovi kupci su redovni pa se sve radi po dogovoru. Salatu seku uveče, a kupci dolaze ujutro. Inače prosečna cena salate ove godine je između 30 i 40 dinara za komad, iako je na pijacma ona znatno skuplja.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR