Glas Javnosti
posta

ŠTA KAŽE SLOVENAČKI A ŠTA SRPSKI ZAKON O VODAMA: 'Resursi NE MOGU BITI PREDMET PRODAJE', Zelenović najavio PROTESTE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sporni Zakon o vodama koji privatnim i pravnim licima u Srbiji omogućava da zakupe vodene površine na 99 godina, podigao je veliku prašinu u javnosti, a naši nekadašnji sugrađani Slovenci, strogo su zabranili takve odredbe u svom zakonu.

Naime, mnoge sporne odluke, slučajno ili namerno, kao što je to Zakon o vodama, Vlada Srbije odlučila je da u raspravu i ekspresno izglasavanje uvede tokom godišnjih odmora kako bi se zbog toga digla što manja prašina i kako bi se izbegla javna rasprava o zakonu od izuzetne važnosti za građane.

Ono što je sporno u samom zakonu je što je "neposredna pogodba" predstavljena kao takva i kako je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao "da se uredi postojeće stanje sa splavovima".

Ipak, voda kao dobro od najveće vrednosti za stanovništvo svake zemlje, mora se podvrći strogim zakonima koji bi onemogućili bilo kakvu zloupotrebu ili stavljanje u privatne ruke.

Slovenački zakon tu je vrlo eksplicitan.

Naime, parlament Slovenije je 2016. godine izglasao da svaki građanin Slovenije ima pravo na pitku vodu, da je voda javno dobro pod upravom države i da izvori vode pre svega i trajno treba da služe za snabdevanje stanovnika pitkom vodom i vodom za domaćinstva. Zbog svega toga, vodeni izvori ne smeju biti predmet prodaje.

Zelenović najavio proteste

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović koja se nalazi na čelu pokreta Akcija, izjavio je u emisiji N1 Studio Live da će pozvati građane na proteste ukoliko Skupština Srbije usvoji Zakon o vodama, jer, kako ističe, "ovakav zakon samo otvara prostor kriminalu i korupciji". On je pozvao da se zakon povuče iz procedure iz rasprave, kao i da se odmah pokrene o tome javna rasprava.

- Ovaj zakon treba da se povuče iz skupštinske procedure, zato što nije u skladu sa Ustavom, zato što je iz rasprave isključena javnost i zato što se kroz njega provlače razne stvari koje ne upućuju iz naše stvarnosti da je potrebno da se dese. Mi želimo da se odmah ovaj zakon izuzme iz procedure, i da se prvo otvori javna rsprava - objašnjava Zelenović.

On je podsetio da se u Sloveniji oko sličnog problema raspisao referendum, kao i da je 78 odsto građana te zemlje reklo ne takvom zakonu. Zelenović je zapitao i zbog čega je ovaj zakon u hitnoj proceduri?

- Kao da su se svi odjedanput setili da treba da se rade neki putevi,  pa ne znaju kako da na brzinu dođu do jeftine sirovine - ocenjuje Zelenović.

Dodaje da sve što se na tu temu čulo u Skupštini Srbije od predstavnika vlasti i predsednika Odbora Marijana Rističevića  „nema veze sa istinom“.

„Legalizacija kriminala“

On smatra da se ovakvim predlogom poručuje da svako može da uđe bagerom u reke i da se vadi šoder, a da je za legalizovanje tog posla potrebno da se napravi dogovor sa lokalnim SNS šefom.

- Bukvalno je jedan opšti kriminal, i sada se taj klriminal legalizuje kroz zakon - istakao je gost N1 i dodao da se ovim rešenjem otvara pitanje uništenja svih reka u Srbiji.

Zelenović je najavio organizovanje protesta ukoliko Skupština Srbije usvoji jedan ovakav akt.

- To sigurno to znači. Razgovaraćemo danas i sutra sa svim partnerima i videćemo kako te stvari izgledaju. Ovakav zakon samo otvara prostor kriminalu i korupciji - ponovio je naš sagovornik.

Zelenović je napomenuo da se ovde radi o „drastičnom uništavanju države“, kao i da je vreme da se „jednom tpome stane na kraj“.

(Glas javnosti)

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR