Glas Javnosti

ŠTA KAŽE PROGNOZA? Kakvo nas vreme čeka u februaru?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prvih desetak dana februara možemo očekivati relativno stabilno vreme s temperaturama znatno iznad proseka za početak februara.

 Kratkotrajna kiša biće moguća samo 1. februara uveče na severu Srbije, a tokom noći prolazno i u ostalim krajevima, na planinama će biti malo snega, izjavio je meteorolog Slobodan Sovilj.

„Zatim 5. februara, u ponedeljak, takođe stiže kratkortajna kiša, pre svega na sveroistoku zemlje“, rekao je Sovilj.


Načelnik prognoze u RHMZ kaže da će u prvih deset dana februara biti suvo, jutarnji mraz biće lokalna pojava, a maksimalne dnevne tepmeparture u većini mesta biće između 10 i čak 18 stepeni. To znači da ćemo biti pod uticajem tople vazdušne mase koja će dominirati Sredozemljem, Pirinejskim poluostrvom, većim delom Balkanskog poluostrva, dok će se frontalni sistemi i znatno hladniji vazduh zadržavati na severu i istoku Evrope. Dakle, prvih deset dana februara imaćemo temperature koje su karakteristične za drugu polovinu marta ili pak kraj marta meseca.

„Ipak, u drugoj dekadi februara treba računati na postepeno zahlađenje. Prvo zahlađenje oko 10. februara biće blaže, ali zahlađenje koje očekujemo između 15. i 20. februara biće jače po intenzitetu, tako da u tom periodu treba računati i na pojavu i kiše i snega u nižim predelima, uz povremeno krtakotrajno stvaranje snežnog pokrivača“, kazao je Sovilj.

U tom periodu, kako je naveo, prognoziraju se do tri ledena dana u nižim predelima, kada će temperatura tokom čitavih dana ostati malo ispod 0 stepeni, a generalno u celoj drugoj polovini meseca padavine će biti učestalije – mesečna količina će biti veća od proseka – od 40 do 70 milimetara padavina prosečno u niziijama i do 80 milimetara na planinama.

Kako kaže, treća dekada februara biće period temperaturnih oscilacija, čestih smena toplogog i hladnog vremena, ponovo sa uslovima i za kišu i za sneg u nižim predelima. Najlepše vreme nas, uslovno rečeno, očekuje u prvih deset dana meseca, a potom će biti hladnije.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR