Glas Javnosti

Šta je to što je namučilo naše maturante najviše iz srpskog jezika?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Danas su mali maturanti polagali test iz srpskog jezika, a najviše problema su im zadavali tumačenje pesme "Gračanica" Desanke Maksimović i značenje reči "revnost".

Učenici OŠ "Drinka Pavlović" izjavili su da su ostali zadaci bili laki i da test iz srpskog jezika nije bio težak, čak lakši nego probni test za malu maturu.

Na testu su se našli i zadaci iz gramatike, uključujući:

Zavisne rečenice
Glasovne promene
Padeže
Vrste reči

Prema rečima osmaka, ovi zadaci nisu predstavljali veliki izazov.

Sutra maturante očekuje test iz matematike, dok će prekosutra polagati jedan od pet izbornih predmeta.


Podsećamo, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas za Tanjug da je sve spremno za polaganje završnog ispita za učenike osmog razreda u Srbiji, istakavši da će se danas polagati srpski, odnosno maternji jezik, naredni dan matematika, a 20. juna izabrani predmet.

- Preduzeli smo sve da bezbednost pre svega dece, a i samih testova i tajnost budu na nivou. Zadaci će biti kao i ovih godina po težini - osnovni, srednji i napredni nivo će se u onoj srazmeri u pitanjima rasporediti kao što je to bilo i do sada, tako da ćemo imati priliku da 66.970 učenika osmog razreda pristupi ispitu - navela je ministarka.

Završni ispit počinje u 9 i traje do 11 sati i sprovodi se u isto vreme u celoj Srbiji, a ukoliko je ispit počeo sa zakašnjenjem, vreme ispita se produžava tako da izrada testa traje 120 minuta.

Učenici su dužni da u školu dođu najkasnije sat vremena pre početka ispita, piše na sajtu www.mojasrednjaskola.gov.rs Na test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika oni treba da ponesu hemijsku olovku koja piše plavom bojom (ne olovku "piši briši"), grafitnu olovku i gumicu.


Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR