Glas Javnosti

ШТА ЈЕ ТО СА НАМА И НАШИМ ДРУШТВОМ, ГДЕ ГРЕШИМО: Сваки други ученик у Србији наводи да осећа нервозу скоро сваке недеље или чешће

Društvo
Autor: Глас јавности / Бета / од 11.10.2018.

Сваки други ученик у Србији наводи да осећа нервозу скоро сваке недеље или чешће, док четвртина њих осећа главобољу и има проблема са успављивањем скоро сваке недеље, указују резултати националног пилот истраживања о понашању школске деце у вези са здрављем.

Истраживање је реализовао Институт за јавно здравље Србије у 2017. години, а у њему се наводи да је петина пријавила да осећа бол у стомаку, леђима или потиштеност скоро сваке недеље и чешће, док са истом учесталошћу сваки десети ученик има вртоглавицу.

Подаци су објављени поводом Светског дана менталног здравља, који је ове године посвећен младима и менталном здрављу адолесцената. 

Четвртина ученика у Србији је барем једном у животу попило толику количину алкохола да су били заиста пијани, а 12 одсто њих је казало да су се опили барем једном у протеклих месец дана.

Највећи број ученика, око три четвртине, опажа сопствену телесну тежину као сасвим адекватну, сваки десети ученик доживљава себе као премршавог, док 15 одсто сматра себе дебелим.

Више од четири петине ученика позитивно оцењује различите аспекте комуникације у породици, тако да 86 одсто сматра да у породици разговарају о битним стварима, 83 одсто наводи да их слушају када говоре, а скоро исти проценат наводи да неспоразуме у породици разрешавају разговором.

Подршка пријатеља, иако велика, опажена је као мања него што је то у случају подршке од стране чланова породице тако да 77 одсто сматра да њихови пријатељи покушавају да им помогну, а исто толико верује да може да рачуна на пријатеље када имају проблем.

У Европском региону Светске здравствене организације (СЗО) се бележи висока учесталост здравствених проблема у вези са менталним здрављем у адолесценцији, а ова стопа из године у годину расте, наводи се у саопштењу.

У Европи је самоубиство водећи узрок смрти код адолесцената у земљама са ниским и средњим приходима, а други водец́и узрок у земљама са високим дохотком.

У европском региону СЗО било је више од 4.000 самоубистава у доби 10-19 година, углавном међу дечацима.

Глас јавности / Бета / од 11.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR