Glas Javnosti

Šta je Milovan Đilas pričao 27. marta 1991. o demonstracijama 1941: Komunisti nisu tvorci parole 'Bolje rat, nego pakt'! (FOTO)

Društvo
Autor:

Posle "pada u nemilost", proganjan, šikaniran, osuđivan, hvaljen i osporavan, Milovan Đilas, tada, iako već pod bremenom godina je bio rado viđeni gost na brojnim tribinama...

- Vas, siguran sam, interestiuje - da li smo mi komunisti, organizovali i znali za demonstracije 27. marta 1941. bilo je prvo što je Milovan Đilas rekao mom kolegi Slobodanu Popoviću i meni, Vladanu Diniću, tada reporterima  "Večernjih novosti", jedan od onih koji su krojili istoriju i pre Drugog svetskog rata, revolucije, a i posle rata - sve dok sa pijadestala revolucionara "sa vrha nije pao u nemilost "važnijih revolucionara" rekao u svom radnom kabinetu, kad smo povodom pola veka docnije od 27. marta 1941, 27.marta 1991. pravili intervju za "Večernje novosti".

Posle "pada u nemilost", proganjan, šikaniran, osuđivan, hvaljen i osporavan, Milovan Đilas, tada, iako već pod bremenom godina je bio rado viđeni gost na brojnim tribinama...

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Paris (@paristambourine)

Milovan Đilas: Rekoh da mi komunisti nismo znali za pripremu masovnih demonstracija - svenarodnoh bunta protiv izdajnika zemlje. Znali smo, istina, da se pripremalo potpisivanje Pakta. Imali smo i mi neke špijune u Pres birou, obaveštavao nas je, CK KPJ je izdao kratak proglas o onome što se zbiva. Ja sam u "Komunistu" objavio članak. Tiraž je bio mali i članak je služio više za upoznavanje našeg članstva, nego što je imao ozbiljnijih ambicija.

 

Kod Kalenić pijace

 

Prošlo je pola veka (u momentu pravljenja intervjua 1991.) od martovskih antifašističkih demonatracije u Beogradu. Manje je, međutim, poznato da su komunisti - dva dana ranije - 25. marta organizovali svoje demonstracije koje nisu poprimile masovni karakter, i koje zapravo ni žandari ni agenti, a još više vojska "nisu uzimali za ozbiljno..."

Milovan Đilas: Mi, komunisti, marta 1941. bili smo, pošteno, u dubokoj ilegalnosti. Ipak, naš rad se osećao, pa smo i mi svojim demonstracijama - želeli da se oglasimo povodom izdaje zemlje. Istina, mi smo bili protiv tadašnjeg režima, ali ne i protiv zemlje. Čak, sećam se, imali smo instrukciju da učestvujemo u ratu i da se borimo protiv fašista. I, kao što rekoh, za 25. mart 1941. zakazali smo svoje demonstracije. Pre toga sastao sam se sa Canom Babović i Dragoljubom Jovanovićem, vođom "levih zemljoradnika" ili se njegova stranka zvala Narodna seljačka stranka. Ja sam Dragoljubu izložio svoj stav o svemu, pa i o demonstracijama, ali on je mislio da ništa ne može da se uradi - i da dolazi vreme potpunog mraka...

Uveče, oko Kalenić piace počelo  je skupljanje komunista i simpatizera KPJ...

 

Mirni žandari

 

Milovan Đilas okupilo se malo ljudi. Mislim da nas je bilo 400-500, ne više...Ali, iznenadilo  nas je da žandara i agenata nije bilo. Zapravo, nisu reagovali. Vojske nije bilo...Bilo je negde oko 20 ili čas. Polako smo se vratili na Čuburu i uskoro razišli. Zašto nije bilo reagovanja žandara i agenata? Pa, shvatili smo mi da se nešto ozbiljno događa, ali nismo znali i šta?!

Milovan Đilas: Svanulo je i jutro 27. marta, Mitra, moja prva supruga se vratila sa ulice i rekla mi da se nešto događa. Da se narod masovno okuplja, da viču: dole Pakt, dole Vlada...bolje rat nego pakt...Celog dana je narod išao u centar. Koliko je bilo ljudi? Ne znam, ali mnogo...Ponovo sam se našao sa Dragoljubom Jovanovićem, sad je on sijao od sreće, a mi smo želeli da se ubacimo u igru. Oko 18 sati izašao sam iz kuće, krenuo u grad. Moglo je da se uđe u centar. Ivo Lola Ribar je govorio na Slaviji, Tempo kod Vuka...Po pariferiji su komunisti-aktivisti preuzeli inicijativu i kormilo...

Milovan Đilas: Jedna veća grupa demonstranata, u kojoj sam bio i ja, u neko doba krenula je put ruske ambasade. Međutim, ispred nasisprečio se vod vojnika. Oficir nas je molio da se ne probijamo, jer ima naređenje da nas nikako ne propusti. Mislio sam da je pametnije da se ne sukobimo  s vojskom, ali u grupi je bilo i onih, za koje se danas popularno kaže da su militantni. Želeli su da se "pobiju"...Ali, odlučio sam da da je bolje i pametnije da izbegnemo sukob s vojskom. Tako je i bilo, mada, sad nešto mislim, da se glasalo - bio bih nadglasan. Ali, nije...

 

Miting kod Vuka

 

Milovan Đilas: Oko 21 čas komunisti i njihove pristalice stigli su do Kalenić pijace. Vlado Popović i ja smo se dogovorili da je vreme da se demonstracije završe. Popeo sam se na tezgu, održao neki prigodan govor...Jedan, sećam se, reče: "pazi ovaj govori u ime partije"...Taj govor iskoristio sam da se za sutradan, mislim u 17 sati zakažemo miting kod Vuka.

Dogovoreno - učinjeno. Počelo je prikupljanje komunista i pristalica. Ipak, komunisti su obavešteni da vlast, izgleda, neće da dopusti okupljanje.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Balkaniño (@balkanino)

Četa vojnika je čekala kod tehničkog fakulteta. Oficiri su razgovarali sa okupljenim ljudima, ali je bilo jasno da miting neće dozvoliti.

Milovan Đilas: Pokušao sam da odložim miting, u tome me, iako sam bio u manjini podržao i Ivo Lola Ribar koji je bio veliki autoritet. Poslali smo kurire da obaveste ljude da otkazjemo mitinig.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Balkan Wisdom (@balkanwisdomm)

- Uveče poslao sam suprugu Mitru i još jednog druga da idu u Zagreb i obaveste Tita i CK o događajima u Beogradu. I da, ako je moguće da drug Tito dođe u Beograd. I, Tito je došao - 29. marta. Nije stigao vozom, nego avionom. Tito, Končar i ja smo se našli, a istovremeno je bilo i savetovanje partijskih aktivista Srbije.

- To  je, što se mene tiče, moje viđenjemartovskih demonstracija 1941. godine. Inače o tome sam opširno pisao u svojoj (tada) još neobjavljenoj knjizi. A, da je knjiga objavljena - ne bih vam ništa ni pričao, sa osmehom je Milovan Đilas završio dvočasovni intervju...

                  

                   *********

 

Čini nam se da Milovan Đilas (tada 1991,.) pola veka posle martovskih demonstracija nije ništa dodao ni oduzeo svom viđenju istorije...A to što senjegovo viđenje ne poklapa sa enciklopedijama i ulogom komunista u dramatičnim antifašističkom buntu naroda  - nije ni prvi put. Jer, sam Đilas tvrdi i kaže da je istorija u mnogim fragmentima prilagođena. A, dodaje "pa zar nije bila i u službi kulta jednog čoveka?".

Glas javnosti - Vladan Dinić

 

 

Milovan Đilas:

                   Da je samo to

 

"25-26. III u Beogradu i drugim mjestima masovne demonstracije POD VOĐSTVOM KP Jugoslavije protiv pristupanju Jugoslavije Tronim paktu". (Enciklopedija Leksikografskog zavoda, Zagreb, knjiga 6, str.226).

 

"Najšire razmere imale su demonstracije 27. marta u Beogradu koje su počele 26. marta u 18 časova. ORGANIZATORI tog snažnog pokreta masa  BILI SU KOMUNISTI koji su javno istupili u ime KPJ sa parolama: "bolje rat, nego pakt", "bolje grob, nego rob". (Vojna enciklopedija, Beograd, knjiga 2. str. 591.)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR