Glas Javnosti

ŠTA ĆU BITI KAD PORASTEM Predškolci budući lekari na PRVOM času medicine!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Deca iz predškolske ustanove „Trešnjober“ iz beogradske opštine Vračar posetila su danas Muzej anatomije čoveka na Medicinskom fakultetu u Beogradu i na svom prvom praktičnom času iz medicine videli kako izgleda ljudsko telo!

Pedagog vrtića Ana Jovanović došla je na originalnu ideju da deca posete ovaj jedinstveni muzej, koji godinama uspešno vodi prof. dr Milan Milisavljević jer su  mališani na časovima u vrtiću pitali kako funkcioniše ljudsko telo.

Ana Jovanović kaže da je decu iz njihovog vrtića najviše zanimalo kako izgleda organizam čoveka.

- U vrtiću smo učili o ljudskom telu i raspitali smo se gde bismo to mogli dodatno da istražujemo. Obratili smo se Medicinskom fakultetu u Beogradu i prof. dr Laslu Puškašu, šefu katedre za anatomiju Instituta za anatomiju. Posle toga smo dobili dozvolu Dekanskog kolegijuma ovog fakulteta da posetimo ovaj jedinstveni Muzej anatomije čoveka. Deca su u muzeju videla kako izgledaju ljudski organi i telo. Verovatno će neko od njih biti student medicine, stomatologije ili farmacije.  Moguće je da će baš neko od njih postati lekar – rekla je Ana Jovanović za Glas javnosti i dodala da već ima nove ideje, kao i da će nastaviti saradnju sa beogradskim Medicunskim fakultetom i Institutom za anatomiju.

Asistent dr Jelena Boljanović bila je domaćin radoznalim predškolcima i rado je odgovarala na sva njihova pitanja.

- Dobili smo predlog ovog vrtića da deca obiđu Institut za anatomiju i Muzej anatomije čoveka. Reč je o deci od pet i šest godina, kojima smo izašli u susret. Razgledali su ljudski skelet, lobanju i plastinirane ljudske organe. Pokazali su veliko interesovanje za plastični skelet. Imali smo i ranije, pre korona virusa, posete dece iz vrtića i uvek nam je drago kad najmlađi pokažu interesavanje za naš muzej.  Neka deca su mi danas rekla da im je ovo bilo jako zanimljivo i da će studirati medicinu ili veterinu - kaže dr Jelena Boljanović.


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR