Glas Javnosti

ŠTA ĆEMO SA DRUGIM TALASOM KORONE: Evo koje su mere države za jesen u borbi protiv virusa

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nosioci vlasti i medicinski stručnjaci uveliko razrađuju novu strategiju borbe protiv virusa za jesen kako bi Srbija spremno dočekala potencijalni sudar novog talasa koronavirusa i gripa.

Bira se lokacija

Ključne tačke ovog plana podrazumevaju pre svega izgradnju dve nove bolnice, opremanje privremenih kovid bolnica, masovnu vakcinaciju stanovništva protiv gripa, ali i insistiranje na preventivi i zaštiti svakog pojedinca od virusa, umesto jakih restriktivnih mera.

Jedna od novih bolnica planirana je da se gradi u Beogradu, dok bi druga bila u Kraljevu ili Kruševcu, a obe će biti građene po istom modelu kao VMC Karaburma, koji je završen za samo 14 dana.

- Nova bolnica u Beogradu bila bi i glavna kovid bolnica, sa poluintenzivnom i intenzivnom negom. U planu je opremanje klasičnim respiratorima, kao i neinvanzivnim za mehaničku potporu disanju, ali bez intubiranja pacijenta. Bolnice bi bile montažne, ali bi mogle da traju i do 30 godina - kaže izvor dobro upućen u planove za dalju borbu protiv pandemije.

Za nove bolnice u Beogradu razmatraju se dve potencijalne lokacije - oko KCS, u blizini mesta gde će biti „Tiršova dva“, ili oko KBC Bežanijska kosa. Za obe ove lokacije presudna je blizina auto-puta, odnosno dobar prilaz, jer se mora računati i na prijem kovid pacijenata iz unutrašnjosti.

Do hiljadu postelja

Izgradnju novih bolnica ranije je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da će one imati minimum 500 postelja, a moguće i čitavih 1.000.

Takođe će biti kupljeno 10 modularnih, mobilnih bolnica, koje se brzo sklapaju i rasklapaju i premeštaju i koje će zajedno sa lekarima biti raspoređene po Srbiji, najavio je tada predsednik.

Pored izgradnje novih bolnica, u planu je i osposobljavanje privremenih kovid bolnica na Beogradskom sajmu, u Novom Sadu, Nišu, ali i drugim sportskim halama širom Srbije u zavisnosti od potreba.

Podsetimo, u Beogradu je zasad otvorena samo jedna privremena kovid bolnica u Areni, sa oko 500 postelja, i koja je primila pacijente sa lakšom kliničkom slikom.

Takođe, lekari upozoravaju i da je vakcinacija stanovništva protiv gripa na jesen veoma važna.

- Preklapanje gripa i korone pogubna je kombinacija, koja se može sprečiti masovnom vakcinacijom protiv gripa, najefikasnijom preventivnom merom - rekla je doc. dr Ivana Milošević, zamenica direktora Infektivne klinike KCS.

NAJVAŽNIJE MERE

Izgradnja dve nove bolnice
Montiranje 10 mobilnih
Opremanje novih privremenih bolnica širom Srbije
Vakcinacija stanovništa protiv gripa
Bolničko lečenje teških i srednje teških obolelih, a ostali kod kuće
Nošenje maski i održavanje socijalne distance

(Izvor: Kurir.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR