Glas Javnosti

Šta će biti sa zgradom Pošte na Savskom trgu?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pošta na Savskom trgu biće do 14. septembra u potpunosti iseljena i premeštena u nekadašnju zgradu "Boreli" na uglu Nemanjine i Sarajevske ulice, rekao je danas vršilac dužnosti direktora JP "Pošta Srbije" Zoran Đorđević.

Pošta se seli sa Savskog trga na ugao Nemanjine i Sarajevske

On je naveo za Tanjug da je u planu i da na početku Sarajevske ulice  bude otvorena još jedna pošta. Kaže da je još u martu 2021. razmatrano gde će biti preseljena Pošta na Savskom trgu i da je tada Funkcija poštanske mreže prebačena u Zemun i time iseljeno 50 odsto odsto zgrade.

On je dodao da je taj prostor veoma funkcionalan, da ima podrumske prostorije koje izlaze na drugu ulicu, tako da će biti dosta funkcionalniji za  poštu.

Napominje da se taj deo grada razvija zbog izgradnje Beograda na vodi, što zahteva i veći broj pošti.

Primopredaja zgrade Pošte na Savkom trgu 14. septembra, navodi Đorđević, dogovorena je sa ministrom finansija Sinišom Malim, Republičkom direkcijom za imovinom i sa preduzećem Beograd na vodi.

Na pitanje ko će biti u toj zgradi, Đođević kaže da to nije njihova nadležnost, ali da će ko god to bio dobiti vredan objekat. 


"Ta zgrada je bila oštećena u bombardovanju i tada početkom pedesetih godina je obnovljena samo da bi bila u funkciji takva kakva je bila do danas", objašnjava on.

Đorđević kaže da je plan da se u novoj zgradi na uglu Nemanjine i Sarajevske urede i podrumske prostorije,  kako bi se tu dovela i dostava i poštari. 

Velelepno izdanje u starom ruhu dobija novu namenu

Zgrada nekadašnje Pošte na beogradskom Savskom trgu, remek - delo je velikog srpskog arhitekte Momira Korunovića, uskoro će, nakon višedecenijske zapuštenosti, biti temeljno rekonstruisana. 

Jednom od najlepših zdanja predratnog Beograda biće vraćen originalni izgled, sa raskošnom fasadom i u identičnim razmerama koje je imalo sve do 1944. godine.

Nakon završetka rekonstrukcije, zgrada će postati novi dom za dečije pozorište Boško Buha, interaktivni dečiji muzej, kao i biblioteku, dok će se na poslednjem spratu nalaziti restoran i kafić za posetioce, sa otvorenim terasama na delovima ravnog krova. 

U neposrednoj blizini, u okviru Beograda na vodi, biće sagrađena i najmodernija dvojezična državna osnovna škola sa bazenom, kao i državni vrtić sa najsavremenijim sadržajima za decu, a na metro stanici iza zgrade renovirane nekadašnje Glavne železničke stanice ukrštaće se prve dve linije podzemne železnice. 

Čuveni arhitekta Momir Korunović podigao je zgradu Stare pošte u savremenom srpsko-vizantijskom stilu 1929. godine, ali je burna istorija zakomplikovala njenu sudbinu.

Ovo zdanje, koje je ponosno isticano na razglednicama starog Beograda, tokom Drugog svetskog rata pretrpelo je velika oštećenja. 

Po završetku rata zgrada je restaurirana u duhu socrealizma, a sa raskošne fasade, pred kojom su mnogi ostajali zadivljeni, poskidani su ornamentalni i dekorativni elementi koji su je krasili. 

Glas javnosti U01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR