Glas Javnosti

Шта ће бити са станарима у комплексу Шећеране: Расељавање је још неизвесно

Društvo
Autor: novosti.rs

Статус станара у комплексу Шећеране требало би да се реши за три месеца. Стечај у току, Град и Република желе ту локацију. Случај Шећеране у рукама Агенције за лиценцирање стечајних управника
У наредна три месеца требало би да буде позната судбина станара који живе у Радничкој улици у зградама у оквиру комплекса некадашње Шећеране. Да ли ће они бити исељени из старих објеката, или ће остати ту где јесу док траје најављена реконструкција овог дела Чукарице, још није извесно. Међутим, план да површина буде приведена намени културе остаје на снази.

Како је за "Новости" истакао главни градски урбаниста Марко Стојчић, много је неразјашњених правно-имовинских односа који отежавају ситуацију у којој се налазе житељи тик уз Савско језеро.

- За три месеца имаћемо одговоре на сва питања - сигуран је урбаниста. - Још немамо јасну слику о томе како ће се реконструкција одвијати, јер ако буде расељавања, морамо знати где ћемо сместити људе. Такође, може да се деси да измештања станара уопште не буде.

Будући да је "случај Шећеране" у рукама Агенције за лиценцирање стечајних управника, Град је заинтересован да у сарадњи са Републиком Србијом откупи комплекс, како би га преуредио у својеврсни културни центар престонице. Ову локацију су тим поводом прошле године обилазили представници Града и премијерка Ана Брнабић, а то потврђује и Стојчић:

- Покушавамо да дођемо до програма за уређење који ће бити одржив, у смислу да постоји довољан број људи који би могли да буду корисници и који би могли да организују културне активности, а да истовремено то има оправдање у финансирању.

Комплекс чукаричке Шећеране има статус споменика културе. Како је раније рекао и заменик градоначелника Горан Весић, простор стога може само да се обнови, а више од 12 хектара на којима се фабрика простире идеално је за креативну индустрију и културне садржаје. Када Град и Република преузму локацију, идеја је да буде расписан међународни конкурс за њено уређење. Објекти ће бити реконструисани постепено.

НЕУСПЕЛЕ ПРОДАЈЕ

ФАБРИКЕ Шећеране налазе се на две локације - у Радничкој улици и у Падинској скели. Продаја стечајног дужника као правног лица оглашавана је неколико пута.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR