Glas Javnosti

ŠTA AKO VAS USNIMI KAMERA NA CRVENOM: Policija dodala na spisak još TRI prekršaja, NIJE DOBRO!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nedelju dana je prošlo kako se primenjuju oštrija kontrola vozača, evo šta smo dosad naučili iz toga.

Kako je prošlog petka počela primena oštrije kontrole vozača koji prolaze kroz crveno na semaforu ispred raskrsnice ili pešačkog prelaza, oko 200 vozača je na ovaj način usnimljeno da čine prekršja, rekao je Zlatko Belencan, načelnik Uprave saobraćajne policije.

Kamera će snimati još tri prekršaja

Prema njegovim rečima, policija razmatra proširenje liste prekršaja koje će kamera beležiti ubuduće.

"Kamere su prošlog petka postavljene ispred raskrsnica ili pešačkih prelaza na kojima je sao­bra­ćaj re­gu­li­san se­ma­fo­ri­ma i snimaju svaki prolaz na crveno svetlo. One automat­ski be­le­že vi­deo-sni­mak uči­nje­nog pre­kr­ša­ja. Ovo je zapravo nadogradnja i proširenje mapiranja mesta gde se vrši automatska detekcija prekšaja. Do sada je registoravno da je 200 vozača prošlo na crevno, a to znači da ćemo u narednom periodu na još mesta postaviti kamere. Sada se vrši analiza i postavljanje tamo gde je uočeno da se vrši najveći broj prekršaja", rekao je Belencan.

Belencan kaže da je ovaj sistem vrlo precizan i upravo iz tog razloga uvodiće se nove vrste detekcije prekršaja kamerom, kao npr. da li je vezan pojas, da li vozač koristi mobilni telefon te kojom se brzinom kreće vozilo.

Prema njegovim rečima, od početka godine 4.000 vozača je policija uhvatila u alkoholisanom stanju, a 40.000 je prekoračilo brzinu. Neki su, kaže, procesuirani odmah u smislu prekršajnih naloga, a neki su procesurani prema sudijama za prekršaje. 

Šta kada vas usnimi kamera

Kada vas usnimi kamera, pravi se fotografija na osnovu koje se utvrđuje ko je vlasnik vozila u kome je napravljen prekršaj na osnovu registarskih tablica, a ako postoji podatak, proverava se i koji je korisnik vozila i njima se šalje fotografija snimljenog prekršaja na adresu vlasnika odnosno korisnika. Vlasnik vozila ima osam dana da dokaže da li jeste ili nije upravljao vozilom. Ukoliko nije upravljao vozilo daje izjavu kod notara sa vozačem koji je upravljao njegovim vozilom i ta se overena izjava daje policiji.
U roku od osam dana ako plati, platiće polovinu kazne.


Belencan naglašava da je nedavanje podataka nadležnima ozbiljno krivično delo.
"Ako vlasnici ne daju podatke o tome ko je upravljao motornim vozilom tokom prekršaja podvodi se pod ometanje pravde. To je nešto što će biti sanckionisano, i do sada je sankcionisano", rekao je.

Koje su kazne


Za prolazak vozila na crveno svetlo semafora, odnosno za nezaustavljanje vozila ispred pešačkog prelaza koji je regulisan semaforima, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna u vrednosti od 20.000 do 40.000 dinara, navodilo se u ranijem saopštenju MUP-a.

Takođe je propisana i kazna zatvora u trajanju do 30 dana, šest kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje tri meseca.

Vlasnici ili korisnici vozila trebalo bi da se jave, jer u suprutnom čine čine prekršaj iz člana 330 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima za koje je pripisana veća novčana kazna.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR