Glas Javnosti

Srpsko obrazovanje uKLETo : NIKO NE KONTROLIŠE ŠTA PIŠE U UDŽBENICIMA, Šarčević razvlastio Nacionalni prosvetni savet koji se time bavio

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na srpskom tržištu ima preko destet izdavača, uglavnom stranih, a ono što se servira  našim đacima u tim savremenim udžbenicima stranih izdavača kosi se sa onim što su izučavale generacije pre njih. Šta danas deca uče malo je poznato, jer niko ne odobrava udžbenike, navodi profesor Vladimir Dimitrijević.

Roditelji po inerciji i onome što se nudi kupuju knjige za svaki razred, uglavnom preko škola koje organizuju kupovinu. Međuitim, malo ko je svestan da su možda naša deca dobila “mačku u džaku”.

Primera je na pretek. Posebno su nezgodni oni u kojima  su činjenice drugačije tumačene poput one čuvene priče u knjizi za sedmake u kojoj su “janjičari elitna turska vojska u kojoj su srpska deca mogla da napreduju”.

Sličan je slučaj i u region, na primer u Bosni, gde se Franc Ferdinand danas izučava kao žrtva, a Gavrilo  Principa kao ziočinac i terorista.

Generacije naše dece uče neku “novu istoriju” koju pišu stranci ne baš nakolonjeni srpskom narodu što potvrđuje i tekst profesora Dragana Petrovića o lekcijiu knjizi za četvrti razred oosnovne škole u kojoj je totalno izmenjena teritorija stare Raške, a u izvođenju izdavača Novi Logos.

-Izdavačke kuće nude popuste ili neke, uglavnom sitne poklone, kao što farmaceutske kuće nude lekarima seminare, edukacije, neke povlastice za to da baš odaberu njihove proizvode – kaže sagovornik “Glasa javnosti” , nastavnik u jednohj beogradskoj školi.

Tržište udžbenika je bez jasne kontrole nadležnih institucija, dok su zakonodavna i izvršna vlast podlegle pritiscima izdavača da se i zakona izbace odredbe koje ograničavaju njihovu zaradu.

Monopol na srpskom tržištu skoro pola veka imao je "Zavod za izdavanje udžbenika", kada su deca učila iz jedinstvenioh udžbenika, kako tvrde, prosvetni radnici davalo mnogo kvalitetnije  obrazovanje.

Međutim, u vreme ministrovanja Gaše Kneževića ,  posle petoktobarskih promena i dolaska demokratske vlasti , njemu i njegovim saradnicima palo je na pamet  da su ti jedinstveni udžbenici „Zavoda za izdavanje udžvenika“ staromodni i prevaziđeni.

I umesto da se uloži u njihovu modernizaciju i osavremenjavanje i ostavi jedinsven sistem obrazovanja, srpsko tržište otvoreno je za razne nove strane i domaće izdavče koji se  hvale seda prave "udžbenike po meri savremenog učenika".

Nekada su udžbenici I to šta uče generacije naših đaka bile pod strogom kontrolom Nacionalnog prosvetnog saveta, dok im to ovlašćenje nije ukinuto.

-Ako su učenici budućnost jednog naroda, onda su i udžbenici sastavni deo naše budućnosti. Zato udžbenici moraju biti pod strogom kontrolom Nacionalnog prosvetnog saveta, koji je, zahvaljujući Mladenu Šarčeviću, razvlašćen i lišen prava da odlučuje, zadržavajući samo savetodavnu ulogu- rekao je prof. dr Vladimir Dimitrijević za Glas javnosti.
On je naveo da je još od Gaše Kneževića otvoren put predaje našeg tržišta udžbenika strancima.
-To nije samo ekonomsko, nego obrazovno i kulturološko pitanje, s obzirom da stranci mogu ( ako država ispusti kontrolu ) da nam ubacuju sadržaje koji štetno deluju na mlade, pre svega u oblasti srpskog jezika i književnosti, istorije i humanističkih nauka.  Ako se tome doda haotičan način na koji se udžbenici po aktivima u školama biraju, i da mlađa braća i sestre od starijih ne mogu da preuzimaju udžbenike, situacija se pokazuje kao još ozbiljnija- rekao je Dimitrijević.
-Dužni smo da sačuvamo insitucije od opšteg značaja, kakav je naš Zavod za udžbenike, i da ovu oblast stavimo pod snažnu kontrolu stručnjaka, a ne pod vlast tržišta i manipulatora- zaključio je profesor Dimitrijević za naš portal.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR