Glas Javnosti

SRPSKI PATRIJARH PORFIRIJE PODRŽAO MISIJU PROFESORA KAVČIĆA DA ĐACIMA U SRBIJI DELI BESPLATNE UDŽBENIKE

Društvo
Autor: Glas javnosti

Patrijarh srpski Porfirije javno je podržao rad Fondacije “Alek Kavčić” i misiju njenog pokretača, profesora Aleksandra Kavčića, zato što je, između ostalog, “po propisanom planu i programu, svim osnovcima u Srbiji stavio na raspolaganje sve besplatne udžbenike”.

Ovakve reči podrške, koja je očigledno oduševila profesora Kavčića i njegove saradnike, motivisala ih je da su odmah podelili preko društvenih mreža čak nove tri informacije o akcijama podele besplatnih učenika u naredenim danima.

U podršci patrijarha Porfirija se navodi:

- Iz iskustva takve kulture, u čijem srcu je Hristos raspeti i vaskrsli koji isceljuje i nadahnjuje, uvek se rađa spremnost da se nešto novo nauči i da se kroz izgrađivanje ličnih kvaliteta uspeh jevanđeoskog identiteta odrazi i na svakodnevnu egzistenciju. Zbog toga snagom koja bi se mogla pokazati spasonosnom, smatram obrazovanje, pre svega nadahnuto jevanđelskim duhom, ali i svakako znanje i obrazovanje, koje doprinosi dobru pojedinca i zajednice. Dobar i poštovanja vredan primer za to na našim prostorima je poduhvat gospodina Aleksandra Kavčića, koji je, po propisanom planu i programu, svim osnovcima u Srbiji stavio na raspolaganje sve besplatne udžbenike - navodi se u podršci patrijarha srpskog Porfirija.

Juče se na ove snažne poruke sa vrha domaće duhovnosti zahvalio profesor Aleksandar Kavčić rečima:

- Obrazovanje jeste snaga. Samo besplatno kvalitetno obrazovanje može omogućiti baš svakom detetu da dostigne svoj pun potencijal. To mi je san. Od srca sam zahvalan njegovoj Svetosti, našem Patrijarhu Porfiriju, na lepim rečima i mudroj poruci. Njegova podrška obavezuje - piše u zvaničnoj izjavi profesora Kavčića.

Ovaj, možda i iznenadni, vetar u leđa verovatno je pospešio da se samo u roku od 24 časa Fondacija “Alek Kavčić” na svom Fejbuk nalogu oglasi čak tri puta. U prvoj je ponovljen poziv roditeljima da ako žele da oni ponovo kontaktiraju škole koje pohađaju njihova deca, to bi svakako i rado učiniti i da im se zato slobodno obrate na: info@fondacijaalekkavcic.org, uz podatke sa imenom i adresom škole, kao i imejl adresom Saveta roditelja.

Drugo je bilo da su oni kao Fondacija “Alek Kavčić” spremni da doniraju štampana izdanja udžbenika “Nove škole” i “Infotehnike” deci iz socijalno ugroženih porodica u školama koje su se opredelile za te udžbenike. Da se jave na pomenuti imejl i “Već šaljemo udžbenike školama. Radimo punom parom!”

I treća vest, iz Fondacije “Alek Kavčić”, odiše optimizmom i glasi:

- Verujte, pojavili su se i sponzori udžbenika. Male i velike firme, koje se javljaju Fondaciji da budu sponzori pisanja ili štampe udžbenika (za dva dinara po strani) deci u školama koje izaberu udžbenike sa sajta https://besplatnabiblioteka.com. Ima puno načina da se pomogne”. - poručuju iz Fondacije “Alek Kavčić”.

Počela isporuka

Fondacija "Alek Kavčić" počela je sa isporukom besplatnih štampanih udžbenika osnovnim školama u Srbiji.

Kako je saopšteno iz Fondacije, dosad je isporučeno skoro 10.000 različitih udžbenika.

Škole su najcešće naručivale štampane udžbenke za sedmi i treći razred, a zatim za osmi i drugi, kao i za prvi razred osnovne škole.

- To nije konačan broj, jer se nove škole javljaju svakodnevno. Takođe, pozivamo sve škole u Srbiji, učitelje i nastavnike koji žele da njihovim đacima pošaljemo besplatne udžbenike da se jave fondaciji - navodi se u saopštenju Fondacije "Alek Kavčić".

Krajem aprila, nemačka izdavačka kuća "Klet", koja deluje i u Srbiji, podnela je tužbu protiv Fondacije "Alek Kavčić" zbog, kako se navodi, nelojalne konkurencije.

- Tužbom zbog nelojalne konkurencije 'Klet' traži da se Fondacija ne ponaša nelojalno jer krši kodekse poslovnog morala i dobrih poslovnih običaja. Fondacija se preko sajta besplatnabiblioteka.com reklamira da nudi besplatne udžbenike koji to nisu", navodi se u pisanoj izjavi kuće "Klet".

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR