Glas Javnosti

SRPSKI GENIJE RADIO ZA RUSE: Tesla predao neprobojni štit i zrake smrti, a onda je doživeo MISTERIOZNU NESREĆU

Društvo
Autor: Glas javnosti

U kasnijim godinama života veliki srpski naučnik Nikola Tesla često je govorio o neprobojnim štitovima i takozvanim zracima smrti. Prema nekim izvorima, 1935. godine sa jednom kompanijom iz Sovjetskog Saveza sklopio je ugovor koji se odnosio na konstruisanje novog oružja za zaštitu od neprijateljske agresije stvaranjem neprobojnog zida.

Takvo postrojenje bi, navodno, moglo da razvije potencijal od 50 miliona volti, izbaci snop koncentrisanih čestica na daljinu od najmanje 150 kilometara, sa maksimalnom brzinom od najmanje 50 kilometara u sekundi i da na cilju ostvari razarajuća dejstva.

Međutim, već sledeće godine, tokom šetnje ulicama Njujorka, Teslu je udario automobil. Od teških povreda oporavljao se sledećih nekoliko meseci. Navodi se i da je, zbog pregovora sa Sovjetima i britanskom vladom, bio pod prismotrom tajnih službi i da je vrlo verovatno da nesreća nije bila slučajna.

U Muzeju Nikole Tesle u Beogradu kažu da u Teslinoj arhivi nema mnogo dokumentacije koja je vezana za taj period, jedino ima podataka dostupnih iz štampe tog vremena.

- To je bio već kasniji period njegovog života koji nije bio tako plodan u smislu patenata i značajnih naučnih otkrića, tako da nemamo mnogo podataka o tome. Jeste razgovarao sa Sovjetskim Savezom, ali nikad nije došlo do realizacije nekih ovakvih izuma koji bi bili iskorišćeni u Drugom svetskom ratu. Da li ga je posle toga automobil udario slučajno ili ne, o tome možemo samo da nagađamo, to nije nešto što bi moglo biti potkrepljeno na bilo koji način istorijskim izvorima“- kaže za Glas javnosti Ivana Zorić, kustos Muzeja Nikole Tesle.

Tesla jeste imao saobraćajnu nesreću i to mu je možda malo narušilo zdravlje, navodi Zorić i dodaje da je on često govorio da će živeti 120 godina i da je čitavog života bio dobrog zdravlja, dobre fizičke kondicije, iste težine, mislio je da će njegov život duže potrajati. Međutim, verovatno je i ta saobraćajna nesreća naškodila njegovom zdravlju, tako da je preminuo 1943. godine, navodi Zorić.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR