Glas Javnosti

SRPSKE RUŽE SE I IZVOZE: Ruže sa mirisom limuna iz Milutovca stigle i do Holandije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Selo Milutovac u trsteničkoj opštini poznato je po kalemarskoj proizvodnji. Većina od pet stotina domaćinstava proizvodi voćne sadnice i lozne kalemove, a od pre dve decenije bave se i uzgojem ruža. Porodica Stošić prednjači u ovom poslu.

Godišnje, Stošići izvezu 120.000 sadnica ruža, što je 60% njihove ukupne proizvodnje.
- Od ove godine smo krenuli Francusku prvi put. I Kuvajt je krenuo od Nove godine. Njima se rade neke mirisne note, stablašice, ukrštanjem tri različite sorte. Ove godine već su rezervisali 10.000 stablašica za njih - navodi Dragan Stošić, piše portal Ekapija.

Dodaje da ima ruže sa mirisom limuna, jabuke:
- Ima sada najnovija vrsta Lena. Ona se koristi za eterična ulja, tako da najviše ta sorta ide za Holandiju - kaže Dragan.
Stošići su počeli skromno, pre 20 godina, sa 5.000 sadnica. Mesto na kome je nekada bio vinograd, na Milutovačkoj smonici, pokazalo se idealnim za uzgoj ruža.
- Dovoljno je ovako kada se stavi podloga, da se polije, baci đubre i onda padne neka kišica da pripomogne. I ja se sećam, baš jednom, kada su dolazili Holanđani. Oni ne mogu da veruju da se ruža ne poliva preko cele godine - ističe Aleksandar Ognjanović, kalemar iz Milutovca.
Već godinama, jedini u Srbiji, po licenci, proizvode sadnice ruža za jednu od vodećih holandskih firmi.

- Ovo je porodični posao, nas pet iz kuće trenutno radi i planiram da se bavim time i u budućnosti - kaže Stefan Stošić.
Iako je ovo porodični posao, Stošići, tokom sezone angažuju i desetak najiskusnijih kalemara u selu.
- Sezona je najveća, od oktobra sada do aprila meseca. Znači, radi se u hali, radi se na njivi, radi se sve. Moramo da se angažujemo maksimalno, od sedam sati ujutru do pet popodne - objašnjava Ljubodrag Jugović, kalemar iz Milutovca.
Uz velika ulaganja, pod otvorenim nebom, nije lako poslovati, ali se trud isplati. Stošićima je kraljica cveća omogućila da i u našoj zemlji žive po zapadnim standardima.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR